Scholieren De Zon maken hun buurt schoon

Vorige week heeft wethouder Ferry Hoekstra (Milieu) samen met de kinderen uit groep 8 van de Kwakelse basisschool De Zon zwerfafval in de wijk opgeruimd.

Met afvalgrijpers gingen de kinderen en de wethouder aan de slag. Er werd van alles gevonden op straat, in de bosjes, in het gras en in de sloten. Zelfs flessenpost werd uit het water gevist. Sigarettenpeuken en bierblikjes waren de grootste buit. 

De scholieren behandelden die week het thema “milieu”. Elke dag werd aandacht besteed aan onderwerpen die met het milieu te maken hebben. Zo leerden de kinderen dat sigarettenfilters niet biologisch afbreekbaar zijn. Ze bestaan uit acrylacetaat, een kunststof dat erg traag afbreekt. Pas na 10 tot 15 jaar lijkt er niks meer over te zijn. Maar het plastic is niet echt ‘vergaan’; het is afgebroken tot microplastics. Die kan je niet meer zien, maar ze zijn nog steeds schadelijk voor het milieu. Dieren komen in de problemen omdat ze verstrikt raken in zwerfafval of worden ziek doordat ze afval inslikken. Vogels voeren soms afval aan hun jongen.

Wethouder Hoekstra was verheugd: “Het was niet alleen heel gezellig om met de kinderen op pad te gaan, maar ook goed om te zien dat zij begrijpen wat zwerfafval veroorzaakt in het milieu. Kinderen vinden het heel normaal om afval te scheiden en op te ruimen.”

Zwerfafval groep 8
Foto: scholieren uit groep 8 van basisschool De Zon ruimen zwerfafval op. 

Groepsfoto basisschool De Zon ruimt zwerfafval op
Foto: Groepsfoto met scholieren uit groep 8 van basisschool De Zon met wethouder Ferry Hoekstra (Milieu).