Wethouder De Robles voor de klas bij De Vuurvogel

Basisschool De Vuurvogel nodigde onlangs wethouder José de Robles van Onderwijs uit om een gastles te geven over de lokale politiek. ‘Heel graag!’, was de respons van De Robles. Vorige week donderdag was het zover. Zowel voor de kinderen van meester Marco (groep 8) als bij de leerlingen van groep 7 van juf Marjolein stond de wethouder voor de klas.

Voorafgaand aan de gastles hadden de kinderen al veel informatie gekregen over politiek en democratie. Dus de leerlingen hadden hele goede vragen voorbereid. Over de stijgende energie- en benzineprijzen bijvoorbeeld. Maar ook over woningen in Uithoorn en vluchtelingenopvang. De wethouder gaf aan dat niet alles bepaald wordt door de gemeente. Want, zo legde hij uit, Uithoorn kan niet besluiten om de energieprijzen te laten dalen. Maar wel kan de gemeente bepalen vanaf welk inkomen iemand recht heeft op de energietoeslag.
“De energietoeslag is pas besproken met de gemeenteraad. Het is zo goed als zeker dat de raad op 3 november besluit om een grotere groep inwoners de toeslag van het Rijk toe te kennen.” Daar worden de kinderen zichtbaar blij van. 

De Robles vraagt aan de kinderen of zij weten wat democratie is. Bijna iedereen steekt zijn vinger op. “Dat inwoners zelf mogen bepalen op wie zij stemmen,” luidt het juiste antwoord van een van de leerlingen. Hij vraagt ook wie er later wethouder wil worden. Maar nu steekt niemand zijn hand op. Een van de kinderen weet goed uit te leggen waarom: “Veel geld verdienen wil ik wel, maar ik vind het niet leuk om, net zoals u, veel te moeten vergaderen. Mijn wens is om een eigen bedrijf te beginnen. Om genoeg te verdienen, zodat ik ook heel hard vakantie kan vieren.” De Robles moet lachen en begrijpt zijn motivatie.
De wethouder krijgt na zijn les een applaus en een bedankkaartje. De Robles: “Ontzettend leuk om te doen. Ik was blij verrast dat iedereen zo geconcentreerd meedeed. Voor herhaling vatbaar!”

Gastles De Robles De Vuurvogel Uithoorn
Foto: Wethouder De Robles voor groep 8 van De Vuurvogel.