Burgemeester Heiliegers neemt uniek “verjaardags-ei” in ontvangst

Kunstenares Rietta van der Kolk overhandigde vorige week onder grote belangstelling een wel heel uniek ei aan burgemeester Pieter Heiliegers, portefeuillehouder Kunst, Cultuur en Erfgoed. Hij kreeg een Fabergé-struisvogelei dat de kunstenares speciaal had gemaakt voor de 200ste verjaardag van de gemeente Uithoorn. Dit kunstwerk krijgt nu een mooie plek in het gemeentehuis.

Dertig jaar geleden kwam Van der Kolk in contact met deze kunstvorm, het bewerken van eieren. “Oorspronkelijk komt het van de Russische Fabergé-eieren,” legt zij uit. “Deze eieren zijn gemaakt van goud en bezet met edelstenen. In Engeland en Amerika hebben ze die kunst overgezet naar echte eieren, prachtig opengezaagd met een Dremel en diamantzaagjes, en voorzien van gouddraad.”

kunstenares Van der Kolk overhandigt het faberge ei aan burgemeester Heiliegers
Foto: kunstenares Van der Kolk overhandigt het Fabergé-ei aan burgemeester Heiliegers (fotograaf: Robert Joore). 

De kunstenares vervolgt: “Dat wilde ik ook leren. Met mijn achtergrond als goudsmid had ik de techniek snel onder de knie. En aan creativiteit geen gebrek. En dan wil je ook wat maken voor de 200ste verjaardag van de gemeente Uithoorn. Dus heb ik een struisvogel-ei bewerkt. Deurtjes uitgefreesd met het gemeentelogo van Uithoorn en daarin de Churchillflat en de Coudenhoveflat met de boerderij van Rijlaarsdam.” Dit is een plek met herinneringen: de kunstenares heeft er 21 jaar gewoond.

De burgemeester is onder de indruk. “Erg leuk dat deze unieke kunstvorm nu te zien is op het gemeentehuis. Het speciale Fabergé-ei dat de kunstenares heeft gemaakt in het kader van de verjaardag van onze gemeente krijgt een mooie plek. Maar ze heeft nog meer eieren prachtig bewerkt. Die zijn vanaf nu tentoongesteld in de hal van het gemeentehuis (aan de Boterdijkzijde, red). Ze staan in een glazen vitrine; tot 16 december is iedereen is welkom een kijkje te nemen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. is de tentoonstelling te zien.”
Heiliegers laat verder weten blij te zijn dat er gedurende het jaar weer wisselende exposities te zien zijn in de hal van het gemeentehuis. “Tijdens corona konden we namelijk een tijd lang geen tentoonstellingen houden in het gemeentehuis. Het doet me plezier dat de gemeente kunstenaars nu weer de kans kan geven hun werk te laten zien,” besluit de burgemeester.