Alle hulp voor Oekraïne

De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal. Veel Oekraïners zijn op de vlucht. Ook de gemeente Uithoorn wil een bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het is hartverwarmend dat al veel inwoners uit Uithoorn en De Kwakel zich inzetten om mensen in Oekraïne te helpen of een hart onder de riem te steken.

We krijgen veel vragen van inwoners. Hieronder de meeste gestelde vragen en antwoorden.
Lees ook de Handreiking particuliere opvang Oekraïeners (pdf, 644 kB)

Belangrijke informatie voor Oekraïense vluchtelingen: haal binnenkort uw bewijs van verblijf

Geregistreerde vluchtelingen uit Oekraïne kunnen voor een bewijs van verblijf op afspraak terecht bij de IND. Met dit bewijs (meestal een sticker op een paspoort) toont u aan onder de Europese richtlijn Tijdelijke Bescherming te vallen en tot in ieder geval 4 maart 2023 in Nederland te mogen wonen en werken.

De vluchtelingen die in de gemeente Uithoorn verblijven kunnen hiervoor terecht bij een IND locatie in de regio Amsterdam. Het adres van de locatie CEC gebouw, Bijlmerdreef 1289,  1103 TV Amsterdam. 

Bereikbaarheid

Het CEC gebouw  ligt naast metrostation Kraaiennest. Station Amsterdam Bijlmer Arena ligt op 20 minuten loopafstand. Er stoppen diverse bussen voor de deur. De locatie is daarnaast  goed bereikbaar met auto. Parkeren kan in de omgeving en kost €1.40 per uur.  

Afspraak maken

Het ophalen van het bewijs van rechtmatig verblijf kan alleen op afspraak. Samen met vluchtelingenwerk heeft de IND een afspraken module ontwikkeld.
De afspraak is persoonsgebonden. 

 • Gezinnen tot maximaal 6 personen moeten gezamenlijk een afspraak maken 
 • Kinderen moeten mee naar de afspraak

Vergoeding reiskosten 

Vluchtelingen die naar de locatie in Amsterdam reizen, kunnen de reiskosten hiervoor declareren bij de gemeente. De Oekraïense vluchtelingen kunnen dan een mail sturen naar sociaal.loket@uithoorn.nl met een bon/bewijs van de reiskosten. Ze moeten erbij vermelden dat het gaat om de afspraak bij de IND voor hun rechtsbewijs. Het is niet de bedoeling dat vluchtelingen die in de gemeente Uithoorn wonen een afspraak maken met de IND in een andere regio. 

Periode 

Voor 1 september 2022 moet iedereen die daar recht op heeft in de gelegenheid zijn gesteld om het bewijs van rechtmatig verblijf op  te halen. De locatie in Amsterdam is  geopend tot 31 augustus 2022.
Bekijk ook de meer informatie over het bewijs van verblijf (ook in het Oekraïens en Russisch).

Spreekuur VluchtelingenWerk

Heeft u vragen over opvang, scholing, werk, gezondheid, kom langs bij het spreekuur van VluchtelingenWerk. 

Wanneer

Iedere donderdag van 10:30 uur tot 12:30 uur.

Waar

Gemeentehuis Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn

Contactpersoon

Iedere donderdag is William Simonyan aanwezig bij het spreekuur. William is 35 jaar en woont bijna 5 jaar in Nederland. Hij is de nieuwe Team Leider Noodopvang Oekraïners van Vluchtelingenwerk Nederland in de veiligheidsregio Amsterdam Amstelland. Hij werkt samen de collega's van de gemeente Uithoorn.

Meer informatie over gezondheidszorg

Hoe is de gezondheidszorg voor vluchtelingen uit Oekraïne geregeld? 

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben in Nederland recht op medische zorg. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, verloskundige of het ziekenhuis. De zorgkosten worden gedragen door het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Moet je een verzekering afsluiten; bijv. wanneer je werkt? 

Vluchtelingen uit Oekraïne met een Burgerservicenummer vallen vanaf 1 juli 2022 onder de regeling Medische zorg (RMO), waarbij het afsluiten van een zorgverzekering niet nodig is. Daarnaast hoef je dan ook geen premie of eigen risico te betalen. Wanneer je (nog) geen Burgerservicenummer hebt, val je binnen de subsidieregeling medisch noodzakelijk zorg aan onverzekerden. Ook hiervoor geldt dat je geen zorgverzekering hoeft af te sluiten en geen premie/eigen risico hoeft te betalen. 

Ik heb al een zorgverzekering afgesloten, wat nu? 

Zorgverzekeraars beëindigen de al afgesloten zorgverzekeringen per 1 augustus. Hierover zal je een brief ontvangen. In deze brief zal de optie worden aangeboden om de zorgverzekering te behouden. Let op! Het is vrijwel altijd een onaantrekkelijke keuze om deze te behouden, omdat de RMO regeling minder kosten met zich meebrengt en een ook ruimer basispakket (meer soorten behandelingen/medicijnen worden vergoed) heeft.  

Welke zorg en hulpmiddelen worden vergoed? 

De lijst van vergoeding is relatief lang. Ben je benieuwd of iets vergoed wordt? Dit kun je terugvinden op www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/b/basispakket-zorgverzekeringswet-zvw. Daarnaast worden ook acute pijnklachten bij mondzorg (tot €250), anticonceptie, abortuszorg, bril en gehoorapparaat vergoed. Het zorgpakket is hierin gelijk aan de Regeling Medische zorg Asielzoekers. 

Meer informatie over kinderopvang

Mogen mijn kinderen opgevangen worden door de kinderopvang/gastouder? 

Kinderen van vluchtelingen uit Oekraïne kunnen naar een kinderopvang of gastouder.

Kan ik een financiële compensatie voor kosten van opvang aanvragen? 

Oekraïense vluchtelingen die in Nederland aan het werk gaan, kunnen binnenkort kinderopvangtoeslag aanvragen. Om dit mogelijk te maken, bereidt het kabinet een wetswijziging voor. Sinds 1 april mogen Oekraïense ontheemden in de Europese Unie en dus ook in Nederland betaald werk doen. Kinderopvang is een belangrijk hulpmiddel voor ouders om te kunnen werken. Voor de genoemde aanpassingen is een wetswijziging nodig. Daar wordt momenteel aan gewerkt.  Vooruitlopend op de wetswijziging zullen de toeslagen al uitgekeerd worden. Dit gaat in vanaf 20 juli 2022. 

Mochten er nog vragen zijn, dan kun je elke donderdag terecht van 10:30 uur tot 12:30 uur op het gemeentehuis bij het spreekuur van vluchtelingenwerk.

Ik wil graag een fiets doneren aan Oekraïense vluchtelingen. Hoe doe ik dat?

De gemeente Uithoorn is op zoek naar fietsen voor de Oekraïense vluchtelingen die nu in de opvanglocaties zitten. Door de fietsen zijn de bewoners van de opvanglocaties veel mobieler en kunnen ze zich makkelijker vrij bewegen binnen onze gemeente en daarbuiten. Voor het doneren van een fiets zijn wel een aantal voorwaarden:

 • Het moet een goed werkende fiets zijn en mag geen gebreken hebben.  
 • Voor het doneren van een fiets moet u een afstandsverklaring (pdf, 143 kB) getekend inleveren bij de fiets. Als u geen printer heeft, kunt u de formuleren ook ophalen op het gemeentehuis. 
 • U kunt de fiets brengen op zaterdagen tussen 14:00 -16:00 uur naar het scheidingsdepot, Industrieweg 29.
 • U kunt alleen een fiets doneren met een afstandsverklaring, zonder het formulier wordt de fiets niet ingenomen. 
Hoe is het geregeld met het leefgeld voor vluchtelingen Oekraïne? 

Mogelijk heeft u recht op leefgeld. We nodigen u daarom uit om via dit formulier leefgeld aan te vragen bij de gemeente Uithoorn:

Wie heeft recht op leefgeld?

U heeft recht op leefgeld als u ingeschreven staat bij de gemeente Uithoorn en verblijft in een gemeentelijke opvanglocatie of bij particulieren thuis. U heeft geen recht op leefgeld als u inkomsten heeft uit betaald werk in Nederland.
Minderjarige kinderen hebben ook recht op leefgeld. Dit wordt uitgekeerd aan de ouders. 
U ontvangt het leefgeld maandelijks, op de eerste dag van de maand.

Om het leefgeld aan u uit te kunnen keren, vragen wij u om bijgevoegd aanvraagformulier volledig in te vullen en te ondertekenen. Het formulier levert u in op het gemeentehuis als u zich komt inschrijven in de gemeente. 
Heeft u zich al ingeschreven bij de gemeente en heeft u nog geen leefgeld aangevraagd? Stuur dan een mail naar vluchtelingen@uithoorn.nl.

Heeft u al een Nederlands bankrekeningnummer?

Neemt u alstublieft de volgende documenten mee naar het gemeentehuis wanneer u leefgeld aanvraagt:

Heeft u (nog) geen Nederlands bankrekeningnummer?

U ontvangt het leefgeld tijdelijk op een zogenaamde “money card”. Deze money card ontvangt u van de gemeente. U kunt hiermee geld pinnen en betalingen doen.
Neemt u alstublieft de volgende documenten mee naar het gemeentehuis wanneer u leefgeld aanvraagt:

De money card kunt u tijdelijk gebruiken, totdat u zelf een Nederlandse bankrekening heeft aangevraagd. Zodra u uw bankpas heeft ontvangen, neem dan contact op met de gemeente via vluchtelingen@uithoorn.nl. Dan zorgen wij ervoor dat u het leefgeld op uw eigen bankrekening ontvangt en we maken een afspraak met u om uw money card in te leveren op het gemeentehuis.

Heeft u nog vragen?

Kijk voor meer informatie op RefugeeHelp. Hier vindt u onder andere informatie over de hoogte van het leefgeld. Heeft u vragen over het aanvraagformulier? Dan helpen we u op het gemeentehuis verder met het invullen van het formulier.

Ik wil geld doneren voor Oekraïense vluchtelingen. Hoe doe ik dat?

Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak, schoon drinkwater en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

Ik wil als tolk of vrijwilliger helpen. Waar moet ik zijn?

De gemeente is op zoek naar mensen(mogelijk inwoners) die kunnen helpen als tolk en/of als vrijwilliger. De gemeente Uithoorn vangt op dit moment ongeveer 55 vluchtelingen op in onze gemeente. Eerst zijn de vluchtelingen opgevangen in hotels, maar inmiddels zijn er locatie gevonden waar men langer kan verblijven.
Naast het regelen van opvang moet er nog veel meer geregeld worden. Daarbij is communicatie essentieel en zijn tolken zeer welkom. Bent of kent u mensen die kunnen vertalen van het Nederlands/Engels naar het Oekraïens en/of Russisch en wilt u ons helpen, neem dan contact op met de gemeente. Naast tolken is de gemeente ook op zoek naar vrijwilligers die kunnen helpen. Heeft u interesse of vragen? U kunt mailen naar vluchtelingen@uithoorn.nl of bellen naar (0297) 513 111.

Waar vind ik informatie over hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne?

Vluchtelingenwerk Nederland heeft speciale webpagina's ingericht over vluchtelingen uit Oekraïne. Deze pagina's zijn voortdurend in ontwikkeling.

Ik wil een vluchteling in huis opvangen. Hoe doe ik dat?
 • Heeft u thuis ruimte om maximaal drie maanden een vluchteling bij jou te laten logeren? U kunt zich aanmelden bij Takecarebnd, de organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen.  
 • Aanmelden om Oekraïense vluchtelingen in huis op te nemen kan ook op Vluchtelingenwerk.
Moeten vluchtelingen zich uitschrijven als zij niet meer bij mij in huis wonen?

Biedt u onderdak aan Oekraïense vluchtelingen, of heeft u hen in de afgelopen periode onderdak geboden? Wat mooi! Wij horen dat sommige Oekraïense vluchtelingen weer huiswaarts keren of zich vestigen in een andere gemeente of een ander land. Als uw Oekraïense gasten/huisgenoten/bewoners vertrekken, is het van belang dat zij zich uitschrijven uit het gemeentelijke basisregister. Dit kan op verschillende manieren.

Vertrekken zij naar een andere locatie in Nederland, dan kan de verhuizing als volgt worden doorgegeven:

 • Via DigiD
 • Online via de website van de gemeente waar men gaat wonen
 • Door het maken van een afspraak bij de gemeente waar men gaat wonen

Vertrekken zij naar het buitenland, dan kan de verhuizing als volgt worden doorgegeven:

 • Via DigiD
 • Via het maken van een afspraak bij gemeente Uithoorn

Aanvullende informatie vindt u op de gemeentelijke webpagina www.uithoorn.nl/home/verhuizen.

Waarom uitschrijven?

Het uitgangspunt van de Nederlandse overheid is dat de opvang van Oekraïense vluchtelingen geen gevolgen heeft voor de hoogte van uitkeringen en gemeentelijke belastingen van gastgezinnen. Echter weten we nog niet precies hoe het Rijk in de toekomst met particuliere opvang van vluchtelingen uit Oekraïne zal omgaan. Daarom is het belangrijk dat zij worden uitgeschreven als zij niet langer bij u in huis wonen, zodat het straks in ieder geval geen effect kan hebben op eventuele toeslagen, uitkeringen en gemeentelijke belastingen.

Voor de Oekraïense vluchtelingen die al geregistreerd staan in het gemeentelijk basisregister, is het verder van belang dat zij voor vertrek of in ieder geval voor 1 september een bewijs van verblijf ophalen bij de IND. Zie hiervoor de webpagina van de IND: www.ind.nl/nl/oekraine.

Heeft u vragen? Stel ze gerust via vluchtelingen@uithoorn.nl.

Wat doet de gemeente om vluchtelingen op te vangen?

Het Kabinet heeft alle Veiligheidsregio’s gevraagd om opvangplaatsen te creëren. De locaties waar de gemeente Uithoorn nu Oekraïense vluchtelingen opvangt zijn: Het Rechthuis, Hotel Lakeside, een locatie aan de Noorddammerweg 39, het voormalige Rabobankpand in De Kwakel en in het kerkgebouw van de Evangelische Christen Gemeenschap aan het Herman Gorterhof in Uithoorn. We vinden het belangrijk om u als inwoner op de hoogte te houden. Zodra er meer bekend wordt over andere mogelijke locaties, dan laten wij dat weten via deze site. 

Waar is hulp te vinden voor dieren uit Oekraïne?

Mogelijk heeft u vluchtelingen in huis opgenomen waarbij de meegebrachte (huis)dieren hulp nodig hebben. Dierenhulporganisaties in Nederland werken samen om hulp te bieden aan dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. De Dierenbescherming, DierenLot, IFAW en de NFDO hebben de handen ineengeslagen om één meldpunt op te zetten en hulp te coördineren. Hiervoor is een telefoonnummer 088 811 33 33 en mailadres: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl opengesteld voor gevluchte Oekraïeners die hulp voor hun huisdieren nodig hebben. 

Ik wil spullen doneren voor mensen in Oekraïne
Ik wil spullen doneren voor Oekraïense vluchtelingen in Uithoorn en De Kwakel

Inmiddels zijn alle Oekraïense vluchtelingen in Uithoorn en De Kwakel ondergebracht in een tijdelijk opvanglocaties. In de tussentijd heeft de gemeente veel spullen al gekregen. Hierdoor zijn er voldoende spullen voor de vluchtelingen in onze gemeente. 
Als u als inwoner ook graag spullen en kleding wil doneren, kunt u dit geven aan lokale acties. Er zijn meerdere initiatieven binnen de gemeente Uithoorn. 

Hoe zit het met medische zorg aan Oekraïeners?

Medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Er wordt geen eigen bijdrage gevraagd van de patiënt. Kijk voor meer informatie op: het CAK - Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden
Voor spoedgevallen kunnen mensen terecht bij het Amstelland Ziekenhuis.
Oekraïense asielzoekers die verblijven op opvanglocaties van het COA, vallen onder de Regeling Medische zorg Asielzoekers.

Hoe kunnen vluchtelingen reizen met openbaar vervoer zonder OV chipkaart?

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen in Nederland gratis reizen met OV. Gratis reizen mag alleen om op een veilige opvangplek te komen of om door te reizen naar een andere opvangplek. Dit kan door ID/Paspoort Oekraïne te laten zien bij instappen bus en tram. Het gaat hierbij niet om reizen naar ambassade, onderwijs, werk of bezoek aan familie. 

Ik wil helpen bij onderwijs, sport en cultuuractiviteiten voor Oekraïense vluchtelingen

In de periode 4 april tot en met 15 juli organiseert de gemeente samen met o.a. Vluchtelingenwerk, Taalhuis en lokale sport- en cultuurorganisaties een opvangprogramma voor de Oekraïense vluchtelingen. Een programma voor kinderen en volwassenen, met onderwijs in de eigen taal en cultuur, kennismaking met de Nederlandse taal en cultuur, en daarnaast sport en creativiteit. De activiteiten vinden plaats bij de scholen en opvanglocaties aan de Arthur van Schendellaan en De Eendracht. 

Gezocht

We zoeken met spoed:

1.    Leerkrachten

Heb jij een onderwijsbevoegdheid en ben je min of meer structureel 1 of meer dagdelen per week beschikbaar tot aan de zomervakantie? Dan zijn we op zoek naar jou voor bijvoorbeeld het vormgeven van de kennismaking met de Nederlandse taal en cultuur. Je wordt hierbij inhoudelijk ondersteund door de projectgroep.

Jouw profiel

 • Onderwijsbevoegdheid​​​​
 • Minimaal 1 (vaste) dag structureel beschikbaar tot en met 15 juli 
 • Improvisatievermogen
 • Sensitiviteit
 • Affiniteit met de doelgroep 
 • Geldig VOG*

Wat bieden we?

Een tijdelijke aanstelling / uitbreiding tot 15 juli. Salariëring conform CAO primair onderwijs of opvang. Ondersteuning vanuit de projectgroep.

2.    Pedagogisch medewerkers 

Ben je pedagogisch medewerker, heb je een agogische opleiding of een sportopleiding gedaan? Dan zijn we op zoek naar jou voor de ondersteuning van de leerkrachten en het vormgeven van de sportieve en creatieve onderdelen van het programma. 

Jouw profiel

 • Opleiding Pedagogisch Medewerker of andere relevante opleiding
 • Minimaal 1 (vaste) dag structureel beschikbaar tot en met 15 juli
 • Improvisatievermogen
 • Sensitiviteit
 • Affiniteit met de doelgroep
 • Geldig VOG*

Wat bieden we?

Een tijdelijke aanstelling / uitbreiding tot 15 juli. Salariëring conform CAO primair onderwijs of opvang. Ondersteuning vanuit de projectgroep.

3.    Vrijwillige ondersteuners

We zoeken ook vrijwilligers voor ondersteunende taken, bijvoorbeeld toezicht houden in de pauzes, meelopen naar activiteiten buiten de opvanglocaties, ICT-ondersteuning bij online-schoollessen, extra handen in de groep, huishoudelijke zaken, taalmaatje voor ouders, mensen wegwijs maken in Uithoorn, enz.

Jouw profiel

 

 • Affiniteit met de doelgroep
 • Flexibiliteit en improvisatievermogen
 • Sensitiviteit
 • Structurele beschikbaarheid
 • Geldig VOG* 

Wat bieden we?

Een vrijwilligersvergoeding. Ondersteuning vanuit de projectgroep.

* Voor alle activiteiten met kinderen is een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht. Als u die niet heeft, kunt u die met spoed aanvragen via de gemeente.

Reageer snel!

Stuur vandaag nog een mail aan Petra Goesten: goesten@wijzeraandeamstel.nl.
Geef in je mail in ieder geval aan 1. voor welke taken en activiteiten je kan worden ingezet, 2. welke dagen/dagdelen en welke weken je beschikbaar bent  en 3. op welke locatie je het liefst wordt ingezet: de Arthur van Schendelllaan of Eendracht.

Staat u vraag er niet bij, mail naar vluchtelingen@uithoorn.nl of bel naar (0297) 513 111.