Grote brand bij ’t Buurtnest tijdens de jaarwisseling

De grote brand bij ‘t Buurtnest aan de Arthur Van Schendellaan in Uithoorn heeft gezorgd voor een onrustig verloop van de jaarwisseling in onze gemeente. De ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling van twee jaar geleden in Uithoorn hebben zich gelukkig niet herhaald. Door alle inspanningen en extra maatregelen spreekt de gemeente, politie, handhaving en brandweer van een ‘beheersbare jaarwisseling’.

Veel extra inzet

Vooraf is er geen enkel risico genomen. Door de ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling van 2019/2020 in combinatie met de maatregelen tegen het coronavirus en het vuurwerkverbod waren de gemeente, de hulpdiensten en andere veiligheidspartners extra alert. Daarom was er ook extra inzet van politie, brandweer, jongerenwerkers, beveiligers, buurtvaders en handhaving om er voor te zorgen dat alles zo ordelijk mogelijk zou verlopen. Burgemeester Pieter Heiliegers: “Er is hard gewerkt en dat heeft ook zeker gewerkt. Helaas heeft de brandweer toch met veel materiaal moeten uitrukken om de brand bij ’t Buurtnest te blussen en onder controle te krijgen. Dit is een dieptepunt en een drama voor alle organisaties en partijen die verbonden zijn aan ’t Buurtnest. De schade aan het gebouw is aanzienlijk. Naar de oorzaak van de brand wordt nu onderzoek gedaan. In het nieuwe jaar moet gekeken worden hoe we dit grote gemis gaan aanpakken.”

Onrustige avond

De hulpdiensten zijn voornamelijk zeer druk geweest met en rondom de brand bij ’t Buurtnest. Eerder op de avond was het onrustig om het Legmeerplein. Tot twee keer toe moest de brandweer uitrukken vanwege brandstichting. Na contact door handhaving en politie met deze groep volwassenen is de rust wedergekeerd. De burgervader plaatst toch een kanttekening: ”Ook dit jaar is toch nog veel vuurwerk afgestoken, ondanks het verbod. Het getuigt van weinig fatsoen en respect voor degenen die zich wel aan de regels houden.” Uithoorn en de Kwakel wijken hiermee overigens niet af van het landelijke beeld. 

Veel voorbereidingen voor de jaarwisseling

De jaarwisseling van 2020 – 2021 is relatief rustig verlopen, mede door de getroffen maatregelen. Om deze reden zijn dit jaar grotendeels dezelfde maatregelen toegepast. 
Zo is onder andere het park de Groen Rode Scheg aangewezen als aandachtlocatie binnen de veiligheidsplannen en is er extra verlichting aangebracht. Ook is half december besloten dat de camera’s op busstation Uithoorn blijven hangen en is er extra jongerenwerk ingezet tijdens oudjaarsdag.

Veiligheid blijft prioriteit

“We zullen er bovenop moeten blijven zitten. Niet alleen gemeente Uithoorn, maar samen met al onze veiligheidspartners. De veiligheid in Uithoorn en De Kwakel moet een prioriteit blijven. Dat is maar weer gebleken tijdens deze jaarwisseling. We kunnen niet achterover leunen en we gaan door met onze wijkgerichte aanpak!” aldus Heiliegers. 

Bekijk alle informatie op: Laatste nieuws brand 't Buurtnest.