Kunst die je bij blijft: ‘De Heilige Familie”

In de serie ‘Kunst die je bij blijft’ gaat burgemeester Pieter Heiliegers in gesprek met een inwoner over haar of zijn favoriete kunstwerk in de buitenruimte. Deze keer vertelt Cock Lek over zijn favoriete kunstwerk ‘De Heilige Familie van Sint Jozef’ van beeldhouwster en zuster Marie José van der Lee (1912-2012). Te bewonderen aan de gevel van een woonhuis aan de Sint Jozeflaan in De Kwakel.

Kleuterschool 

Als eerste wil burgemeester Heiliegers van de heer Lek weten waarom hij het kunst reliëf De Heilige Familie als gespreksonderwerp koos. Direct verschijnt een mooie glimlach op Cocks gezicht: “Het is in onze jonge jaren op ons pad gekomen. Mijn vrouw zat in het bestuur van de kleuterschool in De Kwakel. In 1980 werd de school gesloopt. Het prachtige reliëf dat aan de gevel van de school was gevestigd, moest veilig worden gesteld. Het werd uiteindelijk opgeslagen op de gemeentewerf. Daar heeft het kunstwerk jarenlang gelegen. Totdat de werf verplaatst moest worden. We hebben direct de gemeente gebeld om te vragen wat ze dan zouden doen met De Heilige Familie. De gemeente was erg blij dat wij ons erover ontfermden.”

Perfecte locatie 

Hij vervolgt zijn verhaal: “Maar dan moet er een andere plek gevonden worden. En dat is niet zo makkelijk. We hebben het eerst naast de kerk in De Kwakel neergezet. Ze vonden het een mooi beeld, maar wilden het niet hebben. Het was namelijk een Johanneskerk en geen Jozefkerk. Even later kregen we een tip: is de Sint Jozeflaan niet de perfecte locatie? Direct hebben we gebeld met Woongroep Holland (nu Eigen Haard, red.), die destijds daar de huizen beheerde. En wat denk je? Als we toestemming zouden krijgen van de bewoners, dan was het geen probleem! En zo is dit prachtige kunstobject hier terechtgekomen.”

Ieder kunstwerk een eigen verhaal

De burgemeester vindt het een prachtig verhaal achter dit mooie kunstobject. Heiliegers: “We zijn nu al enige tijd bezig met de serie ‘Kunst die je bij blijft’, en nog steeds word ik gegrepen door het enthousiasme van de deelnemers. Mooi om te zien dat kunst zoveel doet met mensen. Ieder kunstwerk heeft weer een eigen verhaal. Ik ben heel blij om die verhalen te verzamelen in deze serie.”

Een video van de ontmoeting is vanaf woensdag te zien op de Facebookpagina van de gemeente Uithoorn.

Kunst die je bijblijft De Kwakel
Foto: Patrick Hesse, VisionQuest