Gemeente en SBBU geven invulling aan ‘dag van de veiligheid’

De Gemeente Uithoorn en de Stichting Beveiliging Bedrijven Uithoorn (SBBU) slaan de handen ineen om invulling te geven aan de ‘dag van de veiligheid’ op 14 oktober aanstaande. De SBBU koos als thema ‘Veiligheid is een gevoel’. Plaats van handeling is De Gasterij in De Kwakel.

14 oktober is een bijzondere dag. Voor de SBBU is het de derde keer dat de themadag plaatsvindt. Voor de Gemeente Uithoorn is het de jaarlijkse dag van de veiligheid. Reden genoeg om de handen ineen te slaan en gezamenlijk ondernemend Uithoorn te ontvangen onder het motto: Veiligheid is een gevoel’.

SBBU bestuurslid Bert Ojevaar: “We kwamen er onlangs achter dat we, de gemeente en de SBBU, op dezelfde dag iets rond veiligheid hadden gepland. Er was dus alle reden om even de koppen bij elkaar te steken, met als uitkomst dat we het nu combineren. Het resultaat is een nog interessanter programma voor ondernemend Uithoorn.

De (mid)dag is bedoeld voor alle ondernemers en overige zakelijk betrokkenen in de Gemeente Uithoorn voor wie een veilige werkomgeving van belang is. Onder de deelnemers scharen zich vanzelfsprekend leden van de SBBU, maar ook niet leden zijn van harte welkom. 

Het thema is uiterst actueel. Bijna wekelijks, zoniet dagelijks, bereiken ons via diverse media berichten over witwassen, intimidatie, liquidaties, drugslabs, drugshandel op straat en mishandeling. De sprekers sluiten er in hun presentaties op hun eigen wijze op aan.

Tot de sprekers behoren o.a. burgemeester Pieter Heiliegers, iemand van de politie, wethouder Jan Hazen en ervaringsdeskundige Siemon Krol.

Bert Ojevaar: “Veiligheid is inderdaad een gevoel. We hebben in Uithoorn alles redelijk goed voor elkaar, maar het kan altijd beter en het is belangrijk om alert te blijven. Zeker met de zichtbaar toegenomen invloed van criminele organisaties op het openbare en bedrijfsleven. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat ondernemers leren om eerste signalen goed te herkennen.”

Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich aanmelden via de website van SBBU. De bijeenkomst begint om 16.00 uur en duurt tot ca. 18.30 uur. De inloop is vanaf 15.30 uur. Er wordt afgesloten met een aangeklede borrel.

Een van de onderwerpen die aan de orde komen is het fenomeen ‘ondermijning’, waarbij de bovenwereld en onderwereld met elkaar verweven raken. Daarnaast is er aandacht voor omgevingsontwikkeling en er is een korte workshop over het leren herkennen van mogelijk verdachte situaties en hoe daar mee om te gaan. Er wordt ook een voorlichtingsfilmpje vertoond dat de inhoudelijke kanten van surveillance zichtbaar maakt.
Bert Ojevaar: “Dat filmpje is een initiatief van de SBBU. Surveilleren is feitelijk ontstaan omdat de politie dat soort taken er niet bij kon hebben. Veel mensen denken echter dat surveillanten maar een beetje rondrijden. Dat beeld willen we met het filmpje corrigeren naar wat het in werkelijkheid is.”

Corona-regels

Deelnemers dienen bij binnenkomst van De Gasterij aan te kunnen tonen dat ze gevaccineerd zijn óf al corona hebben gehad óf recent negatief zijn getest. E.e.a. conform de regels van de overheid voor de horeca.