Jeugdfonds schiet ouders met krappe beurs te hulp

Ouders die de contributie of lesgeld van een (sport)vereniging niet kunnen betalen, bijvoorbeeld omdat ze door de coronacrisis in geldnood zitten, kunnen rekenen op hulp in Uithoorn. “Kinderen mogen niet de dupe worden als er thuis, om wat voor reden dan ook, te weinig geld is. Ik ben daarom blij dat wij als gemeente Uithoorn aangesloten zijn bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur, dat voor kinderen de contributie betaalt,” zegt wethouder José de Robles.

Ontwikkeling van kinderen 

“Sport en cultuur zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en moeten dus voor íedereen toegankelijk zijn. Of je nou uit een rijk of arm gezin komt. Dat vind ik erg belangrijk,” vertelt wethouder De Robles. Hij vervolgt: “Nog niet iedereen weet van het bestaan van het Jeugdfonds af. Dat is jammer. Daarom zullen we de komende zomer campagne voeren met als doel om het Jeugdfonds extra bekendheid te geven in onze gemeente.”
Uit onderzoek blijkt dat in de gemeente Uithoorn ruim 500 kinderen opgroeien in een gezin met een inkomen tot 125 procent van het sociaal minimum. Kinderen in een éénoudergezin hebben ruim 4 keer zoveel kans op armoede dan kinderen die opgroeien in een gezin met 2 ouders. Verwachting is dat dit aantal toeneemt als gevolg van de coronacrisis. Deze kinderen komen allemaal in aanmerking voor een bijdrage uit het fonds. 

Aanvraag via intermediair 

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is er voor kinderen tot 18 jaar die in de gemeente Uithoorn wonen. De bijdrage van het fonds is bedoeld voor gezinnen met  een inkomen tot 125 procent van het sociaal minimum. Een intermediair kan een aanvraag voor een kind doen. Een intermediair is een tussenpersoon die het gezin kent en met het kind kan bekijken wat hij of zij graag zou willen doen. Jongerenwerkers van Videt, een leerkracht, een ouder- en kindadviseur, een huisarts, een medewerker van het Sociaal Loket van de gemeente, de Voedselbank zijn allemaal intermediair. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld rechtstreeks aan de vereniging  of winkel. Ouders hoeven dit geld niet voor te schieten. 

Meer informatie op jeugdfondssportencultuur.nl of laatgeengeldliggen Jeugdfonds Sport & Cultuur.