Brief van burgemeester Pieter Heiliegers

Net als vorig jaar mag er in heel Nederland geen vuurwerk afgestoken worden. Hoewel de burgemeester begrijpt dat het voor een groep mensen een teleurstelling kan zijn, roept hij iedereen op om het verbod én elkaar te respecteren. Lees de hele brief van de burgemeester:

Nog even en we luiden 2022 in. We kijken wederom terug op een vreemd jaar. Een jaar waar bijna niks kon. Feestjes, uitgaan, festivals bezoeken. Het zat er (nagenoeg) niet in helaas. Dat is op z’n zachts gezegd enorm balen. Niet op de laatste plaats voor de jongeren. Gelukkig zie ik ook veel veerkracht bij onze (jonge) inwoners en de wil om samen het coronavirus te verslaan. Ik wil jullie daar hartelijk voor bedanken.

Net als vorig jaar geldt er een vuurwerkverbod in het hele land. Voor de één een opluchting, voor de ander een teleurstelling. Dat is begrijpelijk. Helaas is vorig jaar toch nog veel vuurwerk afgestoken, ondanks het verbod. Dat vind ik niet kunnen. Het getuigt van weinig fatsoen en respect voor degenen die zich wel aan de regels houden. Regels die er ook niet voor niks zijn.

Gelukkig is de jaarwisseling 2020-2021 wel een stuk rustiger verlopen dan het jaar ervoor. De vele vernielingen en ongeregeldheden zijn uitgebleven. De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie hadden dan ook meer dan ooit maatregelen genomen. Niet alleen tijdens Oud en Nieuw, maar ook in de weken en dagen ervoor. Er was meer politie op de been, we huurden extra beveiligers in en we hebben meer handhavers ingezet. Niet alleen in uniform maar ook in burger. En deze maatregelen zullen we dit jaar onverminderd voortzetten. Want Oud en Nieuw moet een feest voor ons allemaal zijn.

Overtreders zullen op de bon geslingerd worden (en die boetes zijn niet misselijk) of worden direct naar bureau Halt gestuurd. Degenen die het helemaal bont maken kunnen worden opgepakt en dit kan weer leiden tot een taakstraf of vrijheidsstraf. Dit heeft gevolgen voor je verdere leven. Denk dus twee keer na en vergooi je toekomst niet!

Oproep aan ouders

Aan de ouders zou ik net als vorig jaar, willen vragen om het gesprek aan te gaan met uw kind. Ook als u denkt dat uw kind niks kwaad doet. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. Alleen samen kunnen we zorgen voor een veiligere buurt. Een buurt waar we het állemaal gezellig hebben en we ons veilig voelen.

Wij gaan ervanuit dat we op 1 januari 2022 terug kunnen kijken op een rustige jaarwisseling. Wij wensen iedereen dat toe!

Met vriendelijke groeten,
Burgemeester van de gemeente Uithoorn, Pieter Heiliegers.