De Legmeer kiest voor ‘De Ontmoeting’

Inwoners van De Legmeer gaven op donderdag 29 juli de meeste stemmen aan ‘De Ontmoeting’ van Lolke van der Bij en Marianne van Dedem. Dat betekent dat dit kunstwerk in het najaar wordt geplaatst in hun wijk. De precieze locatie is Op de Klucht.

kunstenaars Van Dedem en Van der Bij
Foto: v.l.n.r. kunstenaars Van Dedem en Van der Bij.

locoburgemeester Jan Hazen opende de avond in de raadzaal, waar de kunstenaars hun kunstwerken presenteerden.
Foto: locoburgemeester Jan Hazen opende de avond in de raadzaal, waar de kunstenaars hun kunstwerken presenteerden.

Op donderdagavond presenteerden de kunstenaars 2 kunstwerken in de raadzaal van het gemeentehuis: ‘De Ontmoeting’ en ‘In Contact’. In werkelijkheid zijn de kunstwerken zo’n 3 meter hoog. Ze zijn gemaakt van roestvrijstaal; de kleur is later toegevoegd. Lolke en Marianne moesten het opnemen tegen Rob Schreefel. Ook hij presenteerde 2 prachtige kunstwerken, beide van natuursteen. Inwoners die zich hadden opgegeven voor deze avond mochten daarna beslissen welk kunstwerk straks in hun wijk te bewonderen is. 

Locoburgemeester Jan Hazen opende de avond. “Niet iedereen houdt van dezelfde kunst. Wij als gemeente kunnen wel beslissen welk beeld er komt, maar het is belangrijker dat de inwoners het zelf mooi vinden. En wat is er dan beter dan dat zij zelf beslissen?”

Cultuurnota 

De gemeenteraad van Uithoorn/De Kwakel stelde in april 2020 de Cultuurnota 2020-2023 vast. De plaatsing van nieuwe beelden in de gemeente is een van de activiteiten uit de nota. De gemeente werkt bij de uitvoering van de Cultuurnota onder andere samen met een klankbordgroep. Vanuit deze klankbordgroep stak met name Jos de Zwart veel energie in het vinden van een geschikte locatie voor het nieuwe kunstwerk. De Legmeer, waar nu nog weinig beelden staan, mocht als eerste wijk een beeld uitkiezen. Het kunstwerk komt te staan in Op de Klucht.

Tijd nemen voor elkaar  

Makers Van der Bij en Van Dedem over het winnende kunstwerk: “In deze coronatijd hebben we geleerd dat het fijn is om niet altijd van A naar B te racen. Tijd nemen voor elkaar, elkaar ontmoeten, verstilling; dat is wat belangrijk is. We hopen dan ook dat inwoners elkaar vaak zullen ontmoeten bij ‘De Ontmoeting’.”

Winnend kunstwerk 'De Ontmoeting'
Foto: Winnend kunstwerk 'De Ontmoeting'.