We houden Uithoorn in beweging

Andy Verstelle, aanjager bij het Sportakkoord Uithoorn, en Erik Leus van de gemeente kijken terug op het eerste jaar van het Sportakkoord. Net als sportwethouder Jan Hazen zijn ze trots op wat in korte tijd binnen de gemeente is opgetuigd, ondanks alle coronabeperkingen. Maar ook een blik vooruit, op de verdere uitvoering van de sport- en beweegplannen. “Het vliegwiel is op gang gebracht; moeten we nu zorgen dat blijft draaien. We houden Uithoorn in beweging!”

Challenge “Uithoorn in Beweging”

Andy Verstelle (“40 jaar gevoetbald; nu doe ik aan fitness, golfen en hardlopen”) is voorzitter van SV KDO en aanjager vanuit het Sportakkoord. Erik Leus (“honkbal/softbal, hardlopen en mountainbiken”) helpt vanuit de gemeente het sportveld te enthousiasmeren.

Challenge “Uithoorn in Beweging” gestopt
De Challenge “Uithoorn in Beweging” liep op 1 maart af. De laatste ronde leverde 3 extra winnaars op. Corona zette een streep door de dagelijkse fietstocht van Thijs Marijt naar zijn werk in Amstelveen. Als compensatie ging hij elke werkdag wandelen. En “nuttig met aangenaam verenigend“ ruimt Thijs rommel van de straat op, met een prikstok en vuilniszakken van de gemeente. “Je beweegt, de buurt knapt op, én je krijgt leuke reacties van de omwonenden.” Edytha Burger mailde een zeer toepasselijke workout-video: ze doet haar oefeningen op de stenen objecten bij, en zelfs tegen de gevel van het gemeentehuis. En AKU-hardlooptrainer Rene Noorbergen bedacht in coronatijd zijn eigen challenge: hij legde 500 km af in 63 dagen (netto zo’n 50 loopuren) met verschillende loopdisciplines, van wandelen tot tempotraining op de atletiekbaan. En Rene had een tegen-challenge: “AKU moest het idee van een gratis clinic voor iedereen, Hart voor de medemens, afblazen vanwege de coronabeperkingen. Help ons de clinic alsnog te lanceren!”

Tijdelijke oplossingen, permanent vliegwiel 

Andy: “Na het ondertekenen van het Sportakkoord Uithoorn, maart vorig jaar, wilden we direct aan de gang met de doelen: een gezonde leefstijl voor alle inwoners, met een aantrekkelijk sport- en beweegaanbod binnen de gemeente, en een prettige, veilige sportcultuur. Maar de plannen van het eerste uur kregen steeds meer last van de coronabeperkingen.” Tijdelijke oplossingen, permanent vliegwiel, noemt de aanjager de activiteiten van de afgelopen periode, waaronder de Challenge ‘Uithoorn in beweging’ (zie kader). “We willen dat vliegwiel zo snel mogelijk harder laten draaien.”
 
Als voorbeeld noemt Andy de jaarlijkse Polderloop van AKU: “Vanwege corona maakt de vereniging er deze keer een individuele loop van, via een speciaal uitgezette route. Dat concept willen we doortrekken naar een serie vaste parcourtjes in de gemeente, de ‘Beweegrondjes Uithoorn’. Je maakt gebruik van wat er al is: de straten, paden en wandelnetwerken in de gemeente. En door oefeningen toe te voegen bij bestaande objecten en straatmeubilair langs de weg verleid je wandelaars om aan alle spieren te werken.”

Coördineren en faciliteren

De “beweegdoelen” uit Sportakkoord en Sportnota zijn: Inzetten op een leven lang sporten en bewegen, Stimuleren van inclusief sporten en bewegen in Uithoorn en De Kwakel, verbinding met gezondheidsnota en maatschappelijke betrokkenheid. Bij de uitvoering staan twee woorden centraal: coördineren en faciliteren. 
Andy noemt als voorbeeld het faciliteren van een open sportpark, waar je kunt sporten zonder lid te zijn van één bepaalde sportvereniging. “Maar we gaan ook individuele sportverenigingen helpen. Met werven en vasthouden van voldoende vrijwilligers. En met plannen en trainingen voor sporttechnisch kader voor de introductie van de ‘Veilige Sportvereniging’.”

Sportcafés 

Hij vervolgt: “Als platform voor de uitvoering organiseren we vanaf volgende maand een serie Sportcafés. “Alle sportverenigingen hebben in coronatijd hun eigen plannen gemaakt. Nu gaan we boven de individuele belangen van de sportverenigingen uitkijken. Concepten combineren, problemen gezamenlijk oplossen en aanvullen met nieuwe initiatieven. Aan de ideeën knopen we concrete afspraken voor de financiering en uitvoering. Via de Nieuwe Meerbode houden we iedereen op de hoogte van de data van de Sportcafés. Aanmelden voor 19 april kan met een mailtje aan sportbeleid@uithoorn.nl.” 

Krant en website 

Andy en Erik bezoeken de komende maanden sport- en beweeginitiatieven in de gemeente. Ook van deze bezoeken komen verslag in de krant, aldus Andy. “En we werken aan een eigen Sporten&Bewegen-pagina op de gemeentewebsite, waar we alle sport- en beweegfaciliteiten in de gemeente aanbieden. Met een loket waar mensen zelf initiatieven kunnen aanmelden.”