Veelgestelde vragen over hulp bij energiekosten

U vindt op deze pagina antwoorden op veelgestelde vragen over hulp bij energiekosten.

Krijg ik ook in 2023 een energietoeslag?

Net als in 2022 bepaalt het Rijk hoe hoog de Energietoeslag 2023 wordt en voor wie hij bestemd is. Daarna wordt het bedrag overgemaakt aan de gemeente en kunnen wij de energietoeslag uitkeren. 

Kan ik de energietoeslag 2023 eerder krijgen?

Inwoners die in aanmerking kwamen voor Energietoeslag 2022, hebben automatisch een voorschot van € 500,- op hun rekening gekregen. Dat bedrag mogen zij in ieder geval houden. Als in het najaar de regels voor Energietoeslag 2023 bekend zijn, weten we of er meer geld beschikbaar is voor inwoners die voor die toeslag in aanmerking komen. 

Doet de gemeente nog meer als ik mijn energiekosten niet kan betalen?

Ja, naast een landelijke energietoeslag heeft de gemeente zelf ook een Noodfonds energiekosten voor inwoners die door hun energierekening in acute financiële nood komen. 

Kan iemand mij helpen bij mijn aanvraag voor de energietoeslag of het Noodfonds?

Ja, verschillende mensen in de gemeente Uithoorn kunnen u helpen met de aanvraag voor de Energietoeslag of het Noodfonds energiekosten. En ook bij andere geldzaken, zoals uw financiële administratie, budgetteren of het maken van een financiële planning voor het betalen van uw vaste lasten.

Kom naar het Financieel Café (van Uithoorn voor Elkaar), elke dinsdag tussen 9.00 tot 11.00 uur, in buurtgebouw De Kuyper, Kuyperlaan 50 in Uithoorn. Het Financieel Café houdt ook inloopspreekuur in de bibliotheek, Marktplein 65 in Uithoorn, op donderdag in de even weken, van 14.00 tot 16.00 uur. De hulp is gratis. Een afspraak is niet nodig.