Noodfonds energiekosten

Veel huishoudens komen financieel in de knel door de hoge energiekosten. De maatregelen van het Rijk helpen niet altijd genoeg. Daarom biedt de gemeente tot het eind van dit jaar een extra financieel vangnet voor haar inwoners: het Noodfonds energiekosten.

Aanvragen

Vul het aanvraagformulier Noodfonds energiekosten (pdf, 117 kB) in en stuur dit naar: gemeente Uithoorn, Laan van Meerwijk 16, 1423 AJ Uithoorn.

Mocht u het pdf-formulier niet kunnen printen, dan kunt u een formulier opvragen de balie van het Klant Contact Centrum in het gemeentehuis. 

Wat is het?

Het Noodfonds is een eenmalig bedrag van €25.000 dat de gemeente heeft vrijgemaakt voor inwoners die in acute financiële nood komen door de gestegen energiekosten. Bijvoorbeeld als de kans bestaat dat u uit uw huis wordt gezet of dat uw energie wordt afgesloten omdat u uw rekeningen niet kunt betalen. 

U kunt een bijdrage aanvragen zolang er geld in het Noodfonds van de gemeente zit, maar uiterlijk tot 31 december 2023. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, krijgt u een eenmalig bedrag van maximaal €2.000. U hoeft dit bedrag niet terug te betalen.

Voor wie?

  • U bent 18 jaar of ouder en ingeschreven in de gemeente Uithoorn.
  • U doet de aanvraag voor uw eigen koop- of huurhuis. Per adres mag één aanvraag worden gedaan.
  • Uw energiekosten zijn gestegen door de Europese energiecrisis. Dus niet doordat u in de afgelopen periode veel meer energie hebt verbruikt.
  • U bent door de gestegen energiekosten in acute financiële nood gekomen. (zie hierboven onder “Wat is het?”)

Hulp

Als we uw aanvraag krijgen, nemen we contact met u op. Samen kijken we naar uw energieverbruik en energiekosten. En naar de financiële situatie van uw huishouden. Wat is uw inkomen en wat zijn de (vaste) uitgaven? Heeft u al betalingsachterstanden of financiële regelingen? Het kan zijn dat we u om extra informatie vragen.

We kijken ook met u hoe u toekomstige verhogingen van de energiekosten kunt opvangen. Door een goede planning van uw uitgaven bijvoorbeeld, maar ook door energiemaatregelen in uw huishouden. 
Voor hulp kunt u ook terecht bij het Sociaal Loket of het Financieel Café: kijk hiervoor op Hulp bij geldzorgen voor meer informatie, of via geldfit.nl.