Feest Uithoorn 200 jaar

Uithoorn 200 jaar gaat volgend jaar verder! Vanaf 1 oktober 2019 tot en met 30 september 2020 stonden evenementen en activiteiten op de kalender in het kader van de viering van 200 jaar Uithoorn. De coronacrisis heeft ons allemaal geraakt. Dit heeft een effect op de samenleving en dus ook op het de viering van 200 jaar Uithoorn. Het voelt nu niet meer als een feestjaar en daarom hebben we de intentie om de viering van 200 jaar gemeente Uithoorn volgend jaar verder te vieren.

Georganiseerde evenementen en activiteiten

Vele verenigingen, burgerinitiatieven, organisatiecomités en vrijwilligers hebben zich de afgelopen tijd ingezet voor de viering van 200 jaar gemeente Uithoorn. Met Uithoorn 200 jaar wil de gemeente evenementen, sport-, kunst en cultuuractiviteiten extra simuleren om de leefbaarheid te versterken in Uithoorn en De Kwakel. Dit is nu al goed gelukt. Er werd  verwacht dat er ongeveer 40 evenementen zouden gaan plaatsvinden in het feestjaar. Tot de afkondiging van de coronamaatregelen in maart zijn er 15 evenementen georganiseerd en uitgevoerd. Van hindernis sjoelen tot een korenfestival, van Uithoorns Mooiste tot de Lichtjesloop, van kinder-Halloween tot het boek ‘Een lange nacht in het Rechthuis’ om er maar een paar te noemen.

Er was veel enthousiasme bij deze evenementen en er stonden globaal nog 40 evenementen voor dit voorjaar en zomer op de planning. Er ontstond een samenwerking tussen organisatiecomités en diverse ideeën werden samengevoegd. Daarnaast is in de verschillende media, waaronder de lokale Radio Rick FM, een continue stroom van aandacht voor de viering geweest. Een succes voor de saamhorigheid in Uithoorn en De Kwakel.

Kunstestafette in het gemeentehuis

Op 1 oktober 2019 is de kunstestafette gestart. Iedere maand is er een andere expositie in de hal van het gemeentehuis. Ook de kunstestafette is op dit moment gestopt. Er wordt nu gekeken wanneer het weer een goed moment is om hier mee door te gaan. 

Vrijwilligers van onschatbare waarde

We weten het natuurlijk allemaal, maar vrijwilligers zijn van cruciaal belang voor organisaties om een evenement te organiseren. Ze verdienen daarvoor hulde en die willen wij bij deze ook geven. Wat een topprestatie hebben de vrijwilligers van de georganiseerde evenementen geleverd en wat is er al een hoop werk geleverd door de vrijwilligers die nog evenementen zouden organiseren. Chapeau! We gaan ons best doen om het feestjaar volgend jaar voort te zetten. Dit kan alleen met toegewijde vrijwilligers. In januari zal de gemeente alle organisaties weer uitnodigen om samen te kijken hoe we het feestjaar in 2021 opnieuw vorm kunnen geven. Heb je vragen hierover of een hele andere vraag, mail dan naar 200jaar@uithoorn.nl.

Voor nu wensen wij als stuurgroep van de gemeenteraad iedereen een hele fijne zomer en vieren we met elkaar Uithoorn, De Kwakel en Thamen, 200 jaar samen verder in 2021! Blijf gezond en let een beetje op elkaar!

Met vriendelijk groet,
Stuurgroep Uithoorn 200 jaar

Wat is Uithoorn 200 jaar

Op 1 oktober 1819 werden De Kwakel en Uithoorn bij de grensbepaling tussen de provincies Holland en Utrecht aan de provincie Holland overgedragen. De provincie Holland werd na 1840 de provincie Noord-Holland. Dit historische moment vond 200 jaar geleden plaats. Op 10 februari 1820 werden vervolgens de gemeente Thamen en Uithoorn samengevoegd tot de gemeente die wij nu kennen. De dorpen De Kwakel, Thamen en Uithoorn zijn vanaf 10 februari 1820 één gemeente. Met Uithoorn 200 jaar wil de gemeente evenementen, sport-, kunst en cultuuractiviteiten extra simuleren om de sociale leefbaarheid te vergroten in Uithoorn en De Kwakel.