Training Overstap

Zet dit in mijn agenda

De Overstap is een kortdurend trainingsaanbod met een preventief karakter, dat wordt ingezet bij leerlingen uit groep 8 over wie zorgen bestaan wat betreft de overstap naar het voortgezet onderwijs. Het traject bestaat uit 4 sessies voor de zomervakantie en biedt extra steun aan kinderen bij het maken van die overstap. Na de zomervakantie bieden we een terugkombijeenkomst om te evalueren met de kinderen hoe de eerste weken op de nieuwe school zijn bevallen. De training wordt gegeven op een van de scholen in Uithoorn.

Van
dinsdag 04 juni, 2024
Tot
dinsdag 25 juni, 2024
Locatie
Alkwin Kollege Uithoorn, Weegbree 55, Uithoorn

Doel en Doelgroep

De Overstap werkt samen met kind en eventueel ouders en leerkracht aan het versterken van vaardigheden met als doel het kind een positieve overgang naar het voortgezet onderwijs te laten maken. Tevens wordt het kind voorbereid op de komende veranderingen: zowel vanuit sociaal als praktisch oogpunt. 
De Overstap is bestemd voor kinderen uit groep 8, over wie enkele zorgen zijn over de overgang naar het voortgezet onderwijs.

Dit kunnen zorgen zijn op het gebied van:

  • Sociale vaardigheden
  • Faalangst
  • Pesten of gepest worden
  • Omgaan met emoties
  • Omgaan met veranderingen
  • Plannen en organiseren

Of een combinatie van bovenstaande punten.

Aanpak

Tijdens de training Overstap wordt geoefend met situaties uit de praktijk. Ook het contact met de groepsgenoten wordt gebruikt om samen bezig te zijn met het onderwerp brugklas. Er wordt gewerkt met opdrachten, groeps- en rollenspellen. Ook is er aandacht voor het vergroten van het oplossend vermogen van het kind. Het kind leert tijdens de training verschillende vaardigheden om met zoveel mogelijk zelfvertrouwen te kunnen starten in de brugklas.
De training bestaat uit 4 bijeenkomsten van 1.5 uur waarbij er na afloop indien gewenst een terugkoppeling aan de leerkracht en ouders wordt gegeven op basis van de ondersteuningsbehoefte van het kind.

Aanmelding

Aanmelden kan door een mail te sturen naar I.Spaargaren@altra.nl. Er wordt dan contact opgenomen voor nadere informatie.

Waar en wanneer

  • Locatie: Alkwin Kollege Uithoorn, Weegbree 55, Uithoorn
  • Data: dinsdag 4, 11, 18 en 25 juni 2024 van 15.00 tot 16.30 uur. Een terugkomsessie in het nieuwe schooljaar op 24 september 2024.