Column van de burgemeester: Week van de Veiligheid in volle gang

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Ik kreeg onlangs de vraag: Ik hoorde dat u donderdag in de Rick FM uitzending was om te vertellen over de Week van de Veiligheid. Wat vertelde u daar? 

De Week van de Veiligheid in volle gang

De Week van de Veiligheid (11 tot 17 oktober) is in volle gang. De gemeente Uithoorn organiseert deze week samen met de politie en handhavers verschillende activiteiten rond het thema “Ben jij voorbereid op criminaliteit?”

Net als vorige jaren zijn er bijvoorbeeld weer de Ondermijningscontainers te bezichtigen. Doel van de ondermijningscontainers (drugslab) is om alle inwoners van onze gemeente te kunnen voorlichten over de herkenning en gevaren van ondermijning op de gebieden van cocaïnehandel, hennepteelt en synthetische drugs. Bij de containers leggen specialisten uit hoe drugscriminelen te werk gaan. Hoe verschillende drugs worden gemaakt, welke spullen zij daarvoor gebruiken, welk afval daarbij vrijkomt en welke gevaren de activiteiten opleveren voor de omgeving. De container staat op woensdag 13 oktober tussen 10 en 16 uur op het Zijdelwaardplein en aanstaande zaterdag (16 oktober) tussen 10 en 16 uur op het Amstelplein.

Wapens inleveren

Ook doet de gemeente Uithoorn mee aan de landelijke wapeninleveractie. Nog tot en met zondag 17 oktober kan iedereen zonder straf een wapen inleveren bij het politiebureau in Uithoorn. Je blijft anoniem en wordt niet gestraft voor wapenbezit. Daarmee willen de gemeente en de politie bijdragen aan het veiliger maken van het dorp. Mensen kunnen messen en andere (steek)wapens inleveren op het politiebureau aan de Laan van Meerwijk 6 in Uithoorn. Dat is mogelijk tussen 9 uur en 21 uur. Het is levensgevaarlijk om wapens op zak te hebben. Wapenbezit is niet voor niks een ernstig misdrijf waar normaalgesproken een zware straf op staat. Nu is de kans om zonder gevolgen je wapens in te leveren. Denk aan je toekomst en maak er gebruik van.

Veiligheid van bedrijven

De gemeente werkt samen met ondernemers aan de veiligheid van bedrijven en bedrijfsterreinen in de buurt. Daarom doet de gemeente mee aan de Dag van de Veiligheid op 14 oktober. De dag wordt georganiseerd door de Stichting Beveiliging Bedrijven Uithoorn (SBBU) en heeft als thema “Veiligheid is een gevoel”. Op de bijeenkomst voor SBBU-leden en andere geïnteresseerde ondernemers ben ik ook aanwezig samen met wethouder Jan Hazen (Economie). We geven lezingen over veilige gebiedsontwikkeling en over de maatregelen die de gemeente, politie en handhavers nemen tegen crimineel gedrag zoals ondermijning. Bij ondermijning maken criminelen voor hun illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven. Zo raken onder- en bovenwereld met elkaar vermengd. En dat zorgt uiteraard voor onveilige situaties. De gemeente Uithoorn werkt met allerlei overheidsinstanties samen in de strijd tegen ondermijning. Want alleen door samen te werken kunnen we een vuist maken tegen criminelen!

Pieter Heiliegers, burgemeester