Column van de burgemeester: Stille kracht

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.`

Onlangs heb ik de vrijwilligers, coördinatoren en bestuursleden van het hospice ThamerThuis in De Kwakel ontmoet. Weliswaar digitaal, maar dat maakte het niet minder waardevol. Ik wilde graag van hen weten hoe alles reilt en zeilt in deze moeilijke tijd. 

Wat heb ik enorm veel respect voor deze ‘stille krachten’. Deze mensen werken keihard, met name achter de schermen. Ze zijn namelijk altijd ‘in huis’ om andere mensen te helpen. En ook vaak als vrijwilliger.

Mooi om te horen dat zij energie krijgen van hun werk. Het geeft, zo vertelden ze mij, voldoening om er ‘te zijn’ voor mensen die heel erg ziek zijn. Om hen, samen met de familie, een waardig afscheid te geven van het leven. 

Dat bewijst maar weer hoe belangrijk het is om naar elkaar om te kijken. Om elkaar te helpen. Te steunen. Het maakt onze samenleving mooier.

Koninklijke onderscheidingen

Dat brengt mij op het volgende. De Lintjesregen heeft op 26 april jl. plaatsgevonden. Ook hier draait het om vrijwilligers die zich jarenlang inzetten om onze samenleving mooier te maken. Vrijwilligers zijn van vitaal belang. Ik had de eer om twee Koninklijke onderscheidingen uit te reiken. Aan Ben Plasmeijer en Frank Logger. Beiden hadden geen idee wat hen te wachten stond. De uitdrukking op hun gezicht toen het kwartje viel. Prachtig om te zien. En ze hebben het zo verdiend! In Uithoorn en De Kwakel hebben we veel vrijwilligers. Daar ben ik trots op. Daarom zou ik graag volgend jaar weer aan meerdere mensen een lintje willen uitreiken. Kent u iemand die een lintje verdient? Kijk eens op www.uithoorn.nl/lintjes

Vrijheid

De dag dat deze column uitkomt is een speciale. Het is 5 mei. Bevrijdingsdag. We vieren onze vrijheid. Iedereen heeft een beeld bij het woord ‘vrijheid’. Dat beeld hoeft niet hetzelfde te zijn. Maar ik hoop wel van ganser harte dat we ieders referentie omtrent vrijheid blijven respecteren. En dat we na ruim 75 jaar vrij zijn van die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog elkaar blijven vinden door verdraagzaamheid, gesprek en respect. We zijn toch mensen die op deze wereld graag in vrijheid willen leven!

Pieter Heiliegers, burgemeester