Column van de burgemeester: In contact blijven in coronatijd

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden. 

“Hoe blijft u eigenlijk in contact, burgemeester?”, was laatst een vraag. Mensen hebben behoefte aan contact. Door de coronacrisis is de behoefte aan sociaal contact nog groter. Ik merk dat ook bij mezelf. Het gemis van je dierbaren om je heen is groot. Als burgemeester mis ik het menselijke contact met inwoners ook enorm. Iets wat ik vaker in deze column benoem. Continu zoek ik manieren om er toch te zijn voor u. Want die burgervaderrol hoort bij mij. Zeker in deze tijd.

Vandaar ook mijn oproep in deze krant een aantal weken geleden om een ommetje met mij te maken. Daar zijn best veel reacties op gekomen. Heel leuk! Inmiddels heb ik (bijna) met iedereen die zich heeft opgegeven een ommetje gemaakt. Je merkt dat mensen hun verhaal kwijt willen. Ik ben blij dat ik een luisterend oor kan bieden. Ik leer er ook van. Zoals hoe mensen tegen ‘het gemeentehuis en bestuur’ aankijken. Dat helpt mij om het nog beter te doen voor inwoners en ondernemers. Geregeld word ik tijdens zo’n wandeling (die ik ook maak met mijn José en met de raadsleden) aangesproken door een inwoner. En dan maken we spontaan een praatje. Ik geniet daar van, dus blijf dat vooral doen.

Digitale ontmoetingen

Naast de ommetjes organiseer ik ook digitale ontmoetingen. Ook weer om dat contact met inwoners te behouden. Een paar weken geleden sprak ik bijvoorbeeld online nog met een jongere. Zij gaf aan het behoorlijk zwaar te hebben in deze coronatijd. Ik begrijp dat volkomen. Ga er maar aan staan: net achttien geworden en er niet op uit kunnen om je daarmee verder te ontwikkelen. Niet met vrienden af kunnen spreken in het café of op een terras.  Ze gaf ook aan er veel moeite mee te hebben dat ze niet naar school kan. Het hoger onderwijs is immers nog steeds dicht. 
Deze week spreek ik online met de medewerkers en vrijwilligers van de hospice in De Kwakel. En volgende week met de mensen van gezondheidscentrum De Waterlinie. Iedereen weet maar al te goed wat zorgmedewerkers voor hun kiezen krijgen. 

Gelukkig kunnen we elkaar straks weer normaal ontmoeten. Ik kijk er bijvoorbeeld erg naar uit om weer langs te kunnen gaan en een kopje koffie op de bank te drinken bij mensen die zestig jaar getrouwd zijn. Of de mooie leeftijd van 100 jaar hebben bereikt. Je merkt dat zij het echt waarderen als de burgemeester langs komt. En weet u, ik geniet daar net zo veel van!

Vraag aan mij?

Heeft u een vraag aan mij die ik mogelijk in een van mijn volgende columns kan beantwoorden? Stel de vraag via communicatie@duoplus.nl, met als onderwerp: ‘Column burgemeester’.

Pieter Heiliegers, burgemeester.