Column van de burgemeester: Grote waardering voor vrijwilligers

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Op het moment dat ik deze column schrijf, het is vrijdagmiddag, heb ik een groot gevoel van trots. De verkiezingen zitten er op. Alles is in onze gemeente goed verlopen. Het was voor heel veel mensen hard werken. Het verkiezingsteam moest veel nieuwe dingen organiseren. Zoals extra hygiënemaatregelen, het briefstemmen per post en het experiment waar we aan mee hebben gedaan met het centraal stemmen. Ik ben trots op onze ambtenaren. Maar zeker ook op de 300 vrijwilligers die zich dag en nacht hebben ingezet tijdens de verkiezingen. Zoveel vrijwilligers, dat is uniek. Dat zeg veel over onze dorpen. Er is saamhorigheid. We willen wat voor elkaar en de samenleving betekenen. Ook al levert het je geen geld op. Dat is mooi.

Toetsen van goede doelen

Mensen vragen wel eens aan mij; ‘Doet u vrijwilligerswerk?’. Het antwoord is ja. Ik ben bijvoorbeeld lid van de Raad van Toezicht bij het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). U denkt misschien, wat is het CBF? Het CBF toetst of goede doelen en de collectes aan de strenge kwaliteitseisen voldoen. We controleren bijvoorbeeld of uw donaties daadwerkelijk bijdragen aan een betere wereld.
Onze samenleving redt het niet zonder de inzet van vrijwilligers. Ik vind ook dat, als je er toe in staat bent om vrijwilliger te zijn, je dat ook moet doen. Al haal je alleen maar wat boodschapjes voor de buren. Alle kleine beetjes helpen. Zo maken we ons land!

Pieter Heiliegers, burgemeester