Column van de burgemeester: In gesprek met elkaar

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden. Onlangs stelde een bewoner de vraag “Hoe zit het nou met de raddraaiers, de jongelui rondom de Groen-Rode Scheg”?

Onbekend maakt onbemind. Daarom ben ik er altijd voorstander van met elkaar in gesprek gaan. Net voor de jaarwisseling ben ik samen met een jongerenwerker van Streetcornerwork de straat op gegaan om te praten met de jeugd in Zijdelwaard. Het is geen geheim dat een groep inwoners zich de laatste jaren steeds onveiliger voelt in hun eigen buurt. En dat is natuurlijk verschrikkelijk en dat mag niet. Tijdens dit praatje gaven de jongeren aan graag in gesprek te willen gaan met de inwoners die zich onveilig voelen. Ik vond dat een mooi gebaar! En dat heb ik natuurlijk onthouden. Dat gesprek heeft onlangs plaatsgevonden in de raadzaal van het gemeentehuis. Een unieke avond, zo mag ik het wel noemen. De jongeren en de inwoners die aanwezig waren hebben bijna twee uur met elkaar gesproken. En ik durf te zeggen dat er goede stappen zijn gemaakt. Beide ‘partijen’ zien bijvoorbeeld veel in een buurtplek waar ze elkaar een keer per week kunnen ontmoeten. En ook werd aangegeven dat er bereidheid is om het verleden te laten rusten en vooruit te kijken. Wat mij betreft blijft het niet bij deze avond en gaan we doorpakken. 

Iets anders. Ik wandel en fiets geregeld door Uithoorn of De Kwakel. Het is goed voor je gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Vaak word ik op straat aangesproken. En dat vind ik fijn. Blijf dat - onder het motto ‘ga in gesprek met elkaar en met mij’ - ook vooral doen. Binnenkort gaan we ook weer een online bijeenkomst organiseren via ‘Teams’. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden en dan kunnen we met elkaar in gesprek. Dat doe ik uiteraard liever niet via de computer, maar voor nu kan het even niet anders. Een paar maanden geleden hebben we ook een online moment gehouden met als specifiek onderwerp Corona. Nu willen we het wat breder trekken. Houd deze krant en onze social media in de gaten. 

Pieter Heiliegers, burgemeester.