Column van de Burgemeester: De alledaagse dingen

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Deze keer geen vraag van een inwoner. Maar ik neem u mee met de alledaagse dingen die ook wij thuis meemaken. Dit keer in de tuin.

Het is herfst. Herfst betekent bladeren in de tuin en op de weg. Herfst betekent voor mij mooie kleuren van vallende bladeren en een zacht gloeiende kleur rondom de zon die zo laag blijft bij het ondergaan. Herfst betekent ook dat het groen minder groeit. Dat geldt ook voor het gras in de tuin. De meeste mensen weten dat wij een jaar geleden verhuisd zijn naar onze vaste stek aan De Vuurlijn. De grond daar is in mei ingezaaid met graszaden. Nu moet u weten dat zowel mijn José als ik geen zogenaamde ‘groene vingers’ hebben. Het gras groeit goed, maar op sommige plekken matig. Wat doe je dan? Familie en buren geven advies. Andere inwoners ook of komen spontaan met plantjes aan. Dat is fijn. 

Ook dachten wij het boek ‘tuinieren voor dummies’ helpt. Maar de natuur laat zich niet sturen. Verticuteren werd een advies. Verticuteren is het verwijderen van oude grasresten, bladeren, mos en onkruid uit de grasmat zodat er meer zuurstof bij de wortels komt. Dat deden wij met de hooivork; gaten maken…..en ja het werkt. Meer lucht gaf ruimte voor die verdere groei van het gras.

En dan nu? Het is begin november. Wanneer stopt die groei? We hebben afgelopen week maar voor de laatste keer gemaaid. Althans….dat denken we. We wachten af tot het voorjaar. 

Maar eerst komt de winter. Dat is ook een mooie tijd. Eigenlijk is ieder jaargetijde mooi. Vooral die verandering die je hier ziet en voelt qua temperatuur. Ooit had ik consultants werken in Zuid-Afrika. Iedere keer als ik hen sprak noemden ze het verlangen naar Nederland als het gaat om de jaargetijden. Immers, ook in de winter lijkt het soms in Zuid-Afrika zomer. De vier jaargetijden zijn hier bij ons volop zichtbaar. Dat is nou het mooie aan Nederland. Laat dat alsjeblieft ook zo blijven. Hartelijke groet!

Pieter Heiliegers, burgemeester