Column van de Burgemeester: Complimenten

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

De gemeenteraad heeft vorig jaar unaniem ingestemd met onze cultuurnota. Deze nota heeft de gemeente niet alleen opgesteld maar samen met (culturele) organisaties, ondernemers en de inwoners van Uithoorn en De Kwakel. Kunst en cultuur gaat namelijk iedereen aan. En daarom is het belangrijk dat we zoveel mogelijk mensen betrekken. Het is mooi om te zien dat het leeft hier in Uithoorn en De Kwakel!

Ontzettend blij ben ik met de klankbordgroep Cultuur. Het bestaat uit een groep van zo’n tien betrokken inwoners die met ons meedenkt over kunst en cultuur. Geregeld komen zij (online) bijeen. Resultaten zijn al geboekt. Een van de activiteiten uit de cultuurnota is het plaatsen van nieuwe beelden in de gemeente Uithoorn. Omdat De Legmeer een van de wijken is waar de minste beelden staan is in deze wijk gekozen om een eerste beeld te plaatsen. De klankbordgroep was van mening dat inwoners van de wijk zélf moeten bepalen welk beeld er geplaatst wordt. Vervolgens hebben we daarom een avond op het gemeentehuis georganiseerd waar twee kunstenaars ieder twee kunstwerken toonden aan de inwoners. De aanwezigen mochten direct hun stem uitbrengen op hun favoriete kunstwerk. Het is uiteindelijk het beeld ‘De Ontmoeting’ geworden van Lolke van der Bij en Marianne van Dedem. Dit beeld wordt in het najaar daadwerkelijk geplaats in de wijk De Legmeer. Jos de Zwart van de klankbordgroep heeft ook nog eens veel energie gestoken in het vinden van de geschikte kunstenaars en de meest geschikte locatie voor het nieuwe kunstwerk. Dat is uiteindelijk Op De Klucht geworden. Onlangs ben ik aangeschoven bij een overleg van de klankbordgroep en heb mijn complimenten overgebracht. Het is een mooie manier van participatie!

Wilt u meer weten over onze cultuurnota? Kijk dan eens op de website uithoorndenktmee.nl.

Pieter Heiliegers, burgemeester