Column van de burgemeester: Weerbare sierteelt
In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.
Regelmatig krijg ik de vraag: “Wat moet u allemaal doen om de gemeente veilig te houden voor de inwoners en de ondernemers?” Een terechte vraag, want veiligheid is een groot goed. En dat besef je pas als die veiligheid in het geding is. Als je wordt afgeperst of onder druk gezet om dingen tegen je wil te doen. Maar ook omdat je bijvoorbeeld weet dat er illegaal vuurwerk is opgeslagen in de buurt, of vuurwapens. Als je veiligheid wordt aangetast, gaat alles in een neerwaartse spiraal: je slaapt minder, je wordt achterdochtig, ga zo maar door. Kortom: een veilige omgeving is uitermate belangrijk.
Maar het gevaar is overal. Ook dicht bij ons in de sierteeltsector. De sector die in onze regio zo van economisch belang is. We zijn trots op onze bloemen- en plantenkwekers. Maar deze kleurrijke sector is wel aantrekkelijk voor criminele inmenging vanwege haar internationale karakter en fijnmazige logistiek. De georganiseerde criminaliteit probeert de sierteeltsector en de mensen die daarin werken te misbruiken. Bijvoorbeeld voor smokkel van verdovende middelen. Stel je voor dat je als medewerker benaderd bent om tegen een grote vergoeding drugs mee te nemen? En je krijgt spijt?
Het is een groot probleem voor de sector, omdat veel bedrijven niet altijd op de hoogte zijn van wat er in hun vrachtwagens en hun opslagplaatsen gebeurt. Het kan grote reputatieschade opleveren en hoge beveiligingskosten. Zo realiseer ik me dat er ook in Uithoorn en De Kwakel veel mensen in aanraking kunnen komen met georganiseerde misdaad. En dat is niet veilig.
Vorige week werd er in de Beach in Aalsmeer een interessante bijeenkomst georganiseerd door aanpak Weerbare Sierteeltsector en belangrijke spelers uit de bedrijfstak om te praten hoe we deze vorm van ondermijning kunnen tegengaan. De gemeenten Aalsmeer en Uithoorn zijn hier nauw bij betrokken. Ikzelf en collega Oude Kotte waren dus ook van de partij. Er werd besproken hoe criminelen te werk gaan, hoe ondernemers ondermijning kunnen herkennen en hoe ze samen kunnen werken om deze praktijken tegen te gaan. Denk aan collega’s die zich op plaatsen bevinden waar ze niet horen te zijn, andere diensten willen draaien dan logisch of opeens een ander uitgave patroon hebben. Lees: dure auto’s en horloges.
De sprekers deden de oproep om een melding te maken. Want als we niet melden, dan geven we criminelen impliciet toestemming om door te gaan met praktijken die we niet accepteren. Hoewel de meeste mensen het wel zouden willen melden, neemt de angst voor represailles vaak de overhand, dus houden zij vaak hun mond.
Daarom is Meld Misdaad Anoniem in het leven geroepen. Hier kan je anoniem melding doen van ondermijnende activiteiten. Met een melding kan de politie niet zomaar ergens binnenvallen of iemand aanhouden, maar zij krijgt wel een puzzelstukje in een onderzoek. Een anonieme melding zal ook worden getoetst. Kloppen de gegevens van de melding en is er meer over een persoon, locatie of gebeurtenis bekend? Nader onderzoek kan nieuwe feiten opleveren.
Voor de sierteeltsector verwijzen we nu naar de wijkagent. Maar ik roep inwoners en ondernemers op om, als zij getuige zijn van -of onderbuikgevoelens hebben over- ondermijnende activiteiten, hun kennis te delen met de politie. Desnoods anoniem.
Bel 0800 7000 om telefonisch je melding door te geven. Of bezoek de website meldmisdaadanoniem.nl. Zo maken we onze regio samen een stukje veiliger en eerlijker.
Pieter Heiliegers, burgemeester van de gemeente Uithoorn.
Volg ons