Column van de burgemeester: Burgemeestersontbijt

In mijn column “Vraag het de burgemeester” ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden

Eén keer per jaar ontbijt ik met kinderen van groep zes van een basisschool uit onze gemeente, omdat ik graag wil dat onze jongste burgers begrijpen hoe belangrijk het is om gezond te ontbijten. In ons bedrijfsrestaurant krijgen ze een heerlijk en gezond ontbijt. Tijdens het recente “burgemeestersontbijt” vroeg een van de kinderen mij: “Burgemeester, werkt u alleen in het gemeentehuis?” 

Goede vraag, dacht ik. Ik ben veel buiten het gemeentehuis voor werkbezoeken of vergaderingen met bijvoorbeeld buurgemeenten. We werken namelijk veel samen omdat veel onderwerpen voor inwoners en ondernemers gezamenlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het onlangs geopende politiebureau, waar de politie uit Aalsmeer en Uithoorn samenwerken. Of de jeugdzorg, dat pakken we in regionaal verband op: je hoeft veel dingen maar een keer te doen en dat is veel goedkoper. Ook zijn we een onderdeel van de metropoolregio Amsterdam. Overleg met naaste overheden is nodig om de belangen van de gemeente te behartigen, elkaar te ondersteunen en dient ook als inspiratiebron: wat kunnen we van elkaar leren? 

Maar soms heb ik ook afspraken buiten de landsgrenzen. Zo was ik vorige week twee dagen in Brussel, waar het Europees Parlement zit. Daar zijn veel subsidies beschikbaar voor projecten die de economische positie van de regio kunnen versterken. Grote infrastructurele  of duurzaamheidsprojecten die we in regionaal verband kunnen oppakken. Maar hoe kom je aan zo’n subsidie? Hoe pak je dat aan? Samen met de burgemeesters van Haarlemmermeer en Amstelveen ben ik voor de Amstellandregio naar Brussel getogen om erachter te komen of Brussel iets voor ons kan betekenen. We bezochten diverse organisaties, zoals de PV (Permanente Vertegenwoordiging van Nederland), het bureau van de Metropoolregio Amsterdam, de Lobbyisten voor technische thema’s en de Nederlandse ambassadeur. Wij hebben veel  indrukken opgedaan en ervaringen uitgewisseld. 

Wat mij vooral opviel die dagen is dat als je belangen voor de gemeente wilt behartigen dan moet je een goed en gefocust verhaal hebben en niet alleen de gesprekken aangaan. Nee… werken met Brussel doe je samen met een brede groep overheden en het vraagt een lange adem. De komende tijd zal duidelijk worden of het zinvol is om deze weg in te slaan. 

Het antwoord op de vraag of ik alleen in het gemeentehuis werk, is dus: nee. Als burgervader moet je ook in grotere verbanden samen optrekken om ambities voor de gemeente te kunnen realiseren. 

Pieter Heiliegers, burgemeester van de gemeente Uithoorn