Column van de burgemeester: Op werkbezoek bij ondernemers

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Net voor Kerstmis schreef ik mijn laatste column. En gaf toen al aan dat deze weer terug zou keren in het nieuwe jaar. Er is behoorlijk wat gebeurd sinds de laatste column. Zoals de brand in ’t Buurtnest tijdens de jaarwisseling. Verschrikkelijk. Mijn medeleven gaat uit naar alle betrokkenen. Met name voor de huurders en gebruikers van het gebouw is het een nachtmerrie. Er is veel schade. Niet alleen aan het gebouw, maar natuurlijk ook aan alle spullen die daar waren opgeslagen. 

Door goed en snel optreden van de brandweer is toch een gedeelte van het gebouw behouden gebleven. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de toekomst van ’t Buurtnest. Onlangs hebben wij online met de direct omwonenden van ’t Buurtnest gesproken. Maar ook al eerder met de huurders. De impact is groot. Er is begrijpelijk veel emotie. We laten ze niet in de kou staan. 

Naast de verschrikkelijke brand was het ‘beheersbaar’ qua incidenten in de gemeente Uithoorn tijdens Oud en Nieuw. Dat wil zeggen dat de hulpdiensten de hele nacht grip hebben gehad op de situatie. We hadden, net als vorig jaar, meer politie en handhavers op de been. Desalniettemin was het onrustig en is er in onze gemeente en de rest van het land heel veel vuurwerk afgestoken, ondanks het verbod. Daar heb ik werkelijk geen woorden voor.

Versoepelingen

Een klein lichtpuntje zijn de versoepelingen die onlangs zijn ingegaan. Horeca kan weer, onder enkele voorwaarden, open. Ook zijn de winkels alweer een tijdje open. Dat wil niet zeggen dat alles nu weer ‘ok’ is. Veel ondernemers verkeren in zwaar weer. Wethouder Jan Hazen (Economie) en ik gaan deze week een aantal winkeliers bezoeken. We willen in gesprek over hoe het hen vergaat in deze coronacrisis. Samen met een groot aantal burgemeesters heb ik ook mijn steun gegeven aan de noodkreet aan het kabinet om het coronabeleid fundamenteel te herzien.

Nog geregeld heb ik samen met de wethouders en een klein groepje ambtenaren ‘corona-overleg’. Vorige week hebben we bijvoorbeeld besproken om er bij de GGD op aan te dringen om een vaste testlocatie te krijgen in Uithoorn. In ieder geval tot het moment dat we corona écht onder controle hebben. De GGD bepaalt de locaties, maar het kan nooit kwaad om onze wens aan de GGD kenbaar te maken. We houden u op de hoogte. Overigens staat vanaf afgelopen maandag weer de mobiele testbus op het Zijdelwaardplein. Deze staat er drie weken lang. Het is wel noodzakelijk om een afspraak te maken voor de test. 

Pieter Heiliegers, burgemeester