Column van de burgemeester: Mijn Kerstmis en Oud & Nieuw

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Vorige week woensdag - na het uitkomen van de voorlaatste column van dit jaar - sprak iemand mij aan met de vraag; ‘Hoe zien bij u de laatste twee weken van het jaar er uit?‘ Die weken ben ik toch nog volop aan het werk, zei ik. 

Ik gebruik deze tijd om dossiers op te ruimen en ook om nog ontmoetingen te hebben met deze en gene. Maar uiteraard maak ik mij ook op voor Oud & Nieuw. Handhaving op de openbare orde is de taak van de burgemeester. En natuurlijk moet de jaarwisseling een feestje zijn, maar iedereen weet dat het een avond/nacht is waarin er van alles gebeurt. Dat betekent dat we op scherp staan. Ik schrijf ‘we’ want ik ben er natuurlijk niet alleen. Samen met de politie, brandweer, Openbaar Ministerie, handhaving, jongerenwerkers en beveiligers doen we er alles aan om het veilig te laten verlopen. We zijn goed voorbereid op escalaties.

Ik hoop wel van ganser harte dat de jaarwisseling voor iedereen rustig en plezierig verloopt. De rellen van 2019 alsook de brand in ’t Buurtnest vorig jaar zitten in mijn geheugen. Maar ook de agressie jegens onze hulpverleners laat mij niet onberoerd. Verschrikkelijk en onacceptabel. Wat dat voor impact heeft op bijvoorbeeld de brandweermannen, kunt u lezen op de Veiligheid/vuurwerk pagina die de gemeente Uithoorn volgende week plaatst in deze krant. Oud-bevelleider van de brandweer Nico Theuns schrijft erover in het voorwoord op die pagina. 

En aan u de vraag: Ziet u iets verdachts….schroom niet en bel de politie.

Decembertijd

Doe ik dan helemaal niets privé in die decembertijd? Natuurlijk wel. Van eerdere columns weet u dat ik houd van culinaire dingen. Zo heb ik eerder voor het kerstdiner een Beef Wellington gemaakt. Dat is best wat secuur werk, maar geeft een enorme voldoening bij goed resultaat. Ik ga er weer voor. En ja …bij ons thuis is er een mix van liefhebbers. Sommigen houden van vegetarische gerechten. Dus voor de zogenaamde derde kerstdag komen twee van m’n drie kinderen en dan maak ik klassieke risotto. Klassiek betekent voor mij lang roeren en beetje bij beetje laten inkoken met fijne bouillon. Maar deze kerstperiode is er ook één van bezinning. Vragen als ‘wat gebeurt er toch in de wereld en hoe uit zich dat bij mij in de buurt?’ en ‘hoe kan ik daar nog een positieve bijdrage aan leveren?’ zijn vragen die ook langskomen. Het zal mij stimuleren om er in 2023 weer ‘vol’ voor te gaan voor Uithoorn en De Kwakel.

Ik sluit deze laatste column van 2022 af met iets heel anders. Het WK voetbal. Het zit er weer op. Het Nederlands elftal heeft gestreden als leeuwen en daar kunnen we alleen maar respect voor hebben. Ook heb ik genoten van het Marokkaanse elftal. We kunnen wel stellen dat het elftal dé sensatie van het toernooi was. Prachtig om te zien! Ook hoe voetbal zoveel emotie met zich meebrengt.

Welkom

Op een goede jaarwisseling. Ik zie u graag in het gemeentehuis op 9 januari rond 18.00 uur om u persoonlijk samen met de gemeenteraad gelukkig nieuwjaar te wensen. U bent van harte welkom!

Pieter Heiliegers, burgemeester van de gemeente Uithoorn