Column van de burgemeester: ‘Die glimlach is hartverwarmend’

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Ik hoop dat u een fijne Koningsdag heeft gehad. Mijn José en ik hebben genoten. Mooi om te zien hoe de kinderen genieten van het verkopen van hun oude spulletjes voor de ‘beste’ prijs. Maar ook  vele muziek- en dansuitvoeringen waren op straat. Ze hebben een “financiële steun” van ons gekregen. De glimlach op hun gezicht is hartverwarmend. Fijn dat we weer van alles kunnen organiseren in Uithoorn en De Kwakel. Zelf verrichtte ik de opening in De Kwakel met het hijsen van de vlag en het zingen van Het Wilhelmus couplet 1 en 6. Een mooie traditie. 

Lintjesregen

Een dag voor Koningsdag was ook een speciale. De jaarlijkse Lintjesregen. Maar liefst zeven inwoners hebben bij ons een Koninklijke onderscheiding gekregen. U leest er in deze editie van de Nieuwe Meerbode alles over. Het is geweldig om te zien hoe verrast de mensen zijn. Ze worden namelijk altijd met een smoes naar het gemeentehuis gelokt. En soms duurt het best een poosje voordat ze in de gaten hebben waarom ze daadwerkelijk in het gemeentehuis zijn.

Iets anders. Onlangs zag ik zowel in de krant als op Facebook nogal wat vooringenomenheid inzake vergunningverlening vanuit de gemeente Uithoorn, zeker na Bibob-advies. Graag leg ik een en ander uit. Voorop gesteld: De overheid is er voor ons. De wet Bibob is bedoeld om te voorkomen dat de overheid ongewild criminele activiteiten ondersteunt door vergunningen, subsidies of aanbestedingen te verstrekken die gebruikt worden voor illegale praktijken. Een vergunning weigering gebeurt dus echt niet zomaar. En in het kader van de privacy van betrokkenen mogen we daar ook niet breeduit over communiceren. Dat is soms wel spijtig. We gaan ermee om zoals we dat in Nederland hebben afgesproken.

Herdenken

Vandaag herdenken we alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Dat doen we hier in Uithoorn bij de Thamerkerk en in de loop hier naar toe bij het Spoorhuis. Dat doen we ook in het dorp De Kwakel bij een nazaat van de Anne Frank-boom in het Egeltjesbos en natuurlijk op de Dam en elders in het land.
Ik houd een toespraak bij het prachtige Stiltemonument bij de Thamerkerk in Uithoorn. Het is heel belangrijk dat we blijven herdenken. Dat we blijven stilstaan bij het feit dat onschuldige mensen zijn omgekomen die gevochten hebben voor onze vrijheid. U weet, in vrijheid leven is nog steeds niet vanzelfsprekend. 

Pieter Heiliegers, burgemeester