Column van de burgemeester: mei 2020

Veiligheid heeft hoge prioriteit

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Het coronavirus houdt ons allemaal ontzettend bezig. Dat wil niet zeggen dat we achter de schermen niet ook bezig zijn met andere, zeer belangrijke zaken. Eén daarvan is de aanpak van overlast en geweld. 

Met name op het busstation hebben we voor de coronacrisis veel jeugdoverlast gehad. Er waren incidenten die niet door de beugel kunnen. Dat kan en mag niet! Iedereen moet zich daar veilig kunnen voelen. De afgelopen maanden hebben we daarom in samenwerking met Connexxion, de politie en het Openbaar Ministerie gekeken naar hoe we de veiligheid daar, maar ook in de hele gemeente, kunnen verhogen. 

Al maanden geleden heb ik extra prioriteit in de politiecapaciteit aangevraagd en gekregen. Het zogenoemde ‘Flexteam’ vanuit Amsterdam springt dan ook extra bij in geval van noodzaak. Tevens wordt op plekken waar veel overlast is meer gesurveilleerd, dus ook bij het busstation.

Daar komt nu nog bij dat ik als burgemeester heb besloten om bij het busstation drie camera’s op te hangen. Cameratoezicht is een onderdeel van een groter veiligheidsplan dat we aan het opstellen zijn. Dit plan wordt naar alle waarschijnlijkheid na de zomer aan de gemeenteraad gepresenteerd. Het besluit tot cameratoezicht wilden we echter al eerder nemen. Hoewel het besluit nu al wel genomen is, zullen we de camera’s echter in september plaatsen. Dat is het moment dat we verwachten dat het daar weer drukker wordt. Nu zijn namelijk de omliggende scholen nog dicht en er zijn minder reizigers vanwege de coronacrisis. Om verspilling van geld en capaciteit tegen te gaan worden die camera’s daarom niet direct opgehangen. 

Maar het besluit tot cameratoezicht is niet het enige. Zoals ik al eerder schreef hebben we extra politiecapaciteit gekregen vanuit het Amsterdamse Flexteam. Ook is de gemeente gestart met het zogenaamd ‘wijkgericht werken’. Hier worden specifieke veiligheidsopgaven samen met politie, brandweer, boa’s en inwoners aangepakt. Ik realiseer me heel goed dat de veiligheid in de gemeente Uithoorn, en zeker het gevoel van veiligheid, omhoog moet. Onlangs sprak ik een “dame op leeftijd” die voor haar deur brutaal beroofd is van haar gouden halsketting. Diep triest en onacceptabel. Dit zijn delicten die uiteraard heel veel impact hebben op slachtoffers. Veiligheid is daarom nog steeds, ondanks de coronacrisis, van groot belang voor ons. Daar moeten we dus hard aan blijven werken.

Gefeliciteerd en toi, toi, toi

Dan sluit ik deze column af met een felicitatie. Ik wil alle scholieren die geslaagd zijn van harte feliciteren. Een aantal daarvan heb ik al via Facebook gefeliciteerd. En voor degenen die nog niet weten of zij geslaagd zijn: heel veel succes. In afwachting zijn of je geslaagd bent of niet, is niet leuk. Het doet mij een klein beetje denken aan mijn ‘schooltijd’. Ik kan mij nog herinneren dat ik mijn eindscriptie moest presenteren voor mijn studie Informatica. Dat moest ik doen voor twee examinators. Ik zag dat de één enthousiast was, maar de ander minder. Dat maakte mij erg onzeker. Na die presentatie moest ik op de gang afwachten. Wat was ik nerveus. Gelukkig was ik geslaagd. Dan is de ontlading natuurlijk extra groot. 

Toi, toi, toi voor degenen die nu in spanning zitten. Ik duim voor jullie!

Pieter Heiliegers, burgemeester.