Column van de burgemeester: maart 2020

Gevangenisstraf

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Je veilig voelen waar je woont en werkt is uiteraard zeer belangrijk. De overheid is grotendeels verantwoordelijk om de veiligheid in de openbare ruimte te waarborgen. Ik vind het ook taak van de overheid om erover te communiceren.

In deze column wil ik u daarom informeren over de stand van zaken rondom de beschietingen van een woning aan de Rode Klaver op 25 en 26 maart 2019 en een woning aan de Romeflat op 4 april 2019. Vlak na deze incidenten, waar onschuldigen slachtoffer zijn geworden, heb ik een verklaring gegeven op onze gemeentepagina in deze krant waarin ik schrijf dat wij (gemeente, openbaar ministerie en politie) er alles aan doen om de betrokken personen aan te houden. Ik ben blij te kunnen vertellen dat alle inspanningen resultaat hebben gehad. Door goed werk van de politie zijn na de beschietingen vier verdachten aangehouden.

En onlangs heeft de rechter twee van de vier verdachten een gevangenisstraf opgelegd. 18 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar voor de verdachte van 24 jaar. De andere verdachte van 21 jaar krijgt een straf van 12 maanden jeugddetentie, waarvan 6 voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. De andere twee personen zijn vrijgesproken. De straffen kunnen nog wel veranderen. In drie van de vier uitspraken is er hoger beroep aangetekend. Dat betekent dat deze zaken aan het Hof worden voorgelegd.

De beschietingen hebben een enorme impact gehad op de slachtoffers de inwoners die daar in de buurt wonen. En ik ben dan ook blij dat de rechter geoordeeld heeft dat twee van de vier de gevangenis in moeten.

Zo…..voor nu even genoeg over de handhaving van de openbare orde en veiligheid.

Er gebeuren natuurlijk ook hele mooie dingen. Zo zijn er volop activiteiten rondom het feestjaar 200 jaar Gemeente Uithoorn. Mooi om te zien dat zoveel mensen zo enthousiast meedoen!

Het onderwerp ‘cultuur’ gaat de komende maanden extra aandacht krijgen. De gemeenteraad gaat zich uitspreken over de cultuurnota. Hierin wordt het kader gegeven voor extra kunst en cultuur stimulering door de gemeentelijke overheid in de komende jaren. Kortom….wordt vervolgd!

Pieter Heiliegers, burgemeester