Column van de burgemeester: juli 2020

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Waar rook is, is vuur. Toch?

Het antwoord is nee. Ik wil deze laatste column voor het zomerreces gebruiken om u te vertellen waarom. De politie heeft onlangs een meneer die oorspronkelijk uit Afghanistan komt ten onrechte aangehouden. Dit gebeurde op een parkeerplaats bij Flevomeer in de Meerwijk van Uithoorn waar deze meneer ook woont. 

De politie was op zoek naar een persoon en dacht in eerste instantie dat het om deze man ging. Gelukkig werd al wel vrij snel duidelijk dat het een vergissing was en dat de verkeerde man staande is gehouden. Maar het blijft natuurlijk heel schrijnend. Zeker omdat meneer is opgepakt in de buurt van zijn woning alwaar hij woont met zijn partner en dochtertje. Ik snap heel goed dat hij het gevoel heeft dat omwonenden denken dat er vast wat aan de hand is. Want waar rook is, is vuur….toch?. Beste mensen, deze heer treft geen blaam.

Dus daarom wil ik in deze column nog eens extra benadrukken dat het een vergissing en een fout was. Een grote fout waar ik ook direct mijn excuses voor heb gemaakt bij deze man. Dat heb ik samen gedaan met de politiechef. U weet, de politie staat onder het gezag van de burgemeester. Gelukkig zijn onze oprechte excuses geaccepteerd. We maken allemaal fouten, maar dit is natuurlijk een zeer pijnlijke. Ik hoop van ganser harte dat mensen niet met vooringenomenheid naar hem en sowieso naar elkaar kijken. We leven in een samenleving waar veel gebeurt, waar de laatste tijd ook veel van doen is rondom ‘je achtergesteld’ voelen. Anti-racisme demonstraties om extra aandacht daarvoor te vragen zijn daar uitingen van. Beste mensen, we leven samen….en kijk alsjeblieft naar elkaar om en zie het goede in de mens. 

Een goede zomer gewenst!

Dan sluit ik deze column af door iedereen een mooie zomer te wensen. Misschien toch een vakantie in het buitenland, of lekker thuis hier in Uithoorn of De Kwakel. Ik ben trots dat er deze zomer heel veel leuks te doen is voor onze jeugd. Kijk maar eens op de website van Videt Uithoorn. Zo is er voor jongens voor groep 7 en 8 bijvoorbeeld ‘Club CaveMen’. Heerlijk buiten worden er verschillende activiteiten gedaan zoals pannakooi, Ninja Slackline, Trefbal en bootcamp. En voor de meiden is er onder andere ‘Girlpower’. Elke week is er wel een leuke meidenactiviteit te doen. Kortom, niemand hoeft zich te vervelen!

Mijn column gaat nu met ‘zomerreces’. Maar deze pak ik heel graag weer in september op!

Pieter Heiliegers, burgemeester