Column van de burgemeester: februari 2020

Speciale verjaardag

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Het feestjaar Gemeente Uithoorn 200 jaar is nu echt begonnen! Zo’n verjaardag vieren is heel bijzonder. En dat in mijn periode als burgemeester. Ik val met mijn neus in de boter. 
Op 10 februari 1820 zijn de dorpen De Kwakel, Thamen en Uithoorn samengevoegd tot de gemeente Uithoorn zoals wij die nu kennen. Dat was afgelopen maandag dus precies 200 jaar geleden. Dat hebben we de hele dag gevierd. Zo hebben we taart gegeten met inwoners die ook op 10 februari jarig zijn, alle ambtenaren in het gemeentehuis zijn getrakteerd op taart en ’s avonds was er, na een speciale raadsvergadering, een gezellige receptie voor iedereen.

Waar ik ook trots op ben is het feit dat de gemeenteraad en daarbinnen een stuurgroep genaamd “Gemeente Uithoorn 200 jaar” zeer gedreven deze viering heeft aangepakt. Niet alleen, maar samen. Samen met een enthousiaste groep ambtenaren. Samen met de inwoners en organisaties zijn vele ideeën-avonden geweest. En ook heeft de gemeenteraad een mooi cadeau gegeven aan de gemeenschap. Een significant bedrag is namelijk vrijgemaakt om alle evenementen een extra financiële injectie te geven….als kers op de verjaardagstaart en mogelijk ook als stimulans om een initiatief te bestendigen voor komende jaren. Ook voor het openingsfeest in oktober van 2019 en het aankomende finalefeest is door de gemeenteraad geld vrijgemaakt.

Al dat enthousiasme heeft geleid tot zo’n 60 verjaardagsactiviteiten die dit jaar gehouden worden. Fantastisch. Dat zegt iets over de kracht van onze gemeenschap. Ondernemend zijn we hier. Dat is prachtig. Zeker om dat dit ook een extra maatschappelijk effect kan hebben -iets waar de lokale overheid ook een rol in mag hebben- namelijk de saamhorigheid versterken. Kracht in je buurt of wijk, je dorp. Kracht in je vereniging. Dat gezegd hebbende sluit ik af met “ons nog vele jaren leven te wensen”. En, op naar de toekomst.

Pieter Heiliegers, burgemeester