Column van de burgemeester: 29 september 2020

Alleen als je samenwerkt, kom je verder

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Als burgemeester word ik geregeld aangesproken over allerlei onderwerpen die in Uithoorn en de Kwakel spelen. Dat vind ik mooi. Want dat betekent dat mensen geen drempel voelen om mij aan te spreken. En zo hoort het ook! Maar natuurlijk kan ik niet altijd direct met een pasklaar antwoord komen. Want als burgemeester bestuur ik niet alleen, maar samen met de drie wethouders Ria Zijlstra, Jan Hazen  en Hans Bouma. We hebben allemaal onze eigen taken op verschillende terreinen. We noemen dat ‘portefeuilles’.

Ik ga geregeld samen op werkbezoek met een van de drie (vak)wethouders. Onlangs ben ik samen met wethouder Hans Bouma langs geweest bij De Hoeksteen in Zijdelwaard. Daar hebben we de nieuwe theaterzaal in wording bekeken. Dit kan mede gerealiseerd worden door subsidiegeld van Schiphol, de portefeuille van wethouder Bouma. Erg leuk om te zien dat ze allerlei initiatieven aan het bekijken zijn die daar mogelijk gerealiseerd kunnen worden. Denk aan een filmhuis, muziekoptredens en theatervoorstellingen voor schoolklassen. 

Vorige week hebben wethouder Jan Hazen (Economie) en ik de horecaondernemers op bezoek gehad in het gemeentehuis. We weten allemaal dat deze coronatijd vreselijk is voor deze groep. We zijn in gesprek gegaan om van hen te horen waar ze tegen aan lopen en waar wij misschien kunnen ondersteunen. Ook hebben we uitgelegd wat de nieuwe coronaregels inhouden die vanuit de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland gemaakt zijn. Onze gemeente is daar onderdeel van en wij moeten ons dan ook echt houden aan die regels. De ondernemers kwamen met het idee om posters de laten drukken waarop de regels staan, zodat ze bij het corrigeren van mensen daar naar kunnen verwijzen. Wethouder Jan Hazen heeft toegezegd dat wij dat vanuit de gemeente gaan regelen. 

En ook in de aanpak om de jeugdoverlast te verminderen werk ik nauw samen. Samen met wethouder Ria Zijlstra (Jeugd) voeren we onder andere gesprekken met onze gespecialiseerde jongerenwerkers die in onze gemeente aan de slag zijn met jongeren die overlast geven. Ook zijn we samen verantwoordelijk voor de realisatie en de uitvoering van het nieuwe veiligheidsplan dat vorige week besproken is in de gemeenteraad. Dit veiligheidsplan moet ervoor zorgen dat inwoners die zich nu niet veilig voelen in hun wijk, weer prettig kunnen wonen. Maar ook is er in dit plan veel aandacht voor de komende jaarwisseling. We gaan er alles aan doen om herhaling van vorig jaar te voorkomen. Oud en Nieuw moet een feest voor iedereen zijn.

Kortom, een burgemeester doet niet alles alleen. Gelukkig maar, want alleen als je samenwerkt, kom je verder!
Pieter Heiliegers, burgemeester