Column van de Burgemeester: oktober 2020

Wintermaanden

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

We gaan richting de winterperiode.  Het zal een bijzondere winter worden. Als het gaat om de temperatuur is die in Nederland altijd onvoorspelbaar. Wat wel denkbaar is, is dat we nog niet van de coronapandemie af zijn. De wintermaanden kenmerken zich ook als donker. De klok is dit weekend weliswaar teruggezet, maar donker gaat het worden. Regelmatig ben ik aan het wandelen. Vaak om goed in beweging te blijven en soms beroepshalve; de wandeling naar het gemeentehuis en weer terug. Vele inwoners ontmoet ik tijdens dat loopje. Afgelopen week sprak één van hen mij aan over de buitenverlichting in de donkere maanden. Hij had een verzoek ingediend voor een extra lantaarnpaal. Het verzoek was afgewezen met onduidelijke reden. De reden voor afwijzing laat ik daarom uitzoeken, nadat ik een mailbericht heb ontvangen van de betreffende inwoner. Wat hier goed aan is, is dat inwoners zaken melden. Doe dat alstublieft. Immers als we geen meldingen krijgen kunnen we er ook niet aan werken. Een melding maken kan onder andere via melden

Helaas zijn de wintermaanden een goede tijd voor criminelen. Ze zijn immers minder zichtbaar in het donker en daar houden ze van. Ze slaan veelvuldig hun slag. Denk aan woning- en auto-inbraken en straatroven. De politie surveilleert in deze tijd vaker en langer en nemen extra maatregelen. Maar u kunt ook zelf veel doen om het criminelen niet te makkelijk te maken. 

Graag verwijs ik u hiervoor naar de dubbele pagina in deze editie van de Nieuwe Meerbode ‘Samen maken we de wijken veiliger’. Op deze twee pagina’s in het midden van de krant staan verschillende tips en adviezen hoe u bijvoorbeeld uw huis beter kan beveiligen tegen inbrekers. Maar ook wat u kunt doen als een vreemde voor de deur staat en met een smoes uw huis wilt binnenkomen. Vaak zijn onze ouderen het slachtoffer van deze zogenoemde ‘babbeltrucs’. Bij een babbeltruc gebruikt een dader een smoes of leugen om zich de woning van een slachtoffer in te praten, met het doel diefstal te plegen.

Maar ook staan er telefoonnummers op die u kunt bellen in geval van nood. Ik raad u dan ook aan om deze dubbele pagina uit te knippen en te bewaren. Zodat u alles ook op een later tijdstip nog eens rustig kan teruglezen. 
Pieter Heiliegers, burgemeester.