07-02-2024 Voorbereidingsbesluit staalslakken en grondstabilisatie

Burgemeester en wethouders van Uithoorn maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 4.14 Omgevingswet bekend dat de gemeenteraad van Uithoorn in zijn vergadering van 1 februari 2024 heeft besloten dat een nieuw omgevingsplan wordt voorbereid waarbij het TAM voorbereidingsbesluit staalslakken en grondstabilisatie met identificatienummer NL.IMRO.0451.TAMVB01-VG01  beschikbaar wordt gesteld op de landelijke voorziening ruimtelijkeplannen.nl.

Toelichting

Het voorbereidingsbesluit vormt een juridisch technische oplossing om de meldplicht voor staalslakken en voor andere bouwstoffen in het omgevingsplan op te nemen, zodat deze meteen bij inwerkingtreding van de Omgevingswet van kracht is.

Het Rijk heeft aangegeven dat zij een meldplicht of vergunningplicht voor staalslakken en voor andere bouwstoffen onderzoekt. Een aanpassing van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) (door het opnemen van een meldings- of vergunningplicht) gaat echter langere tijd in beslag nemen. Het is ongewenst dat toepassing van staalslakken of grootschalige grondstabilisatie kan plaatsvinden, zonder dat het bevoegd gezag hiervan vooraf op de hoogte wordt gesteld en actief kan toezien op de juiste manier van toepassen.

Onder de Omgevingswet is het mogelijk een meldingsplicht in het omgevingsplan op te nemen. Om de toezichtsmogelijkheden voor de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) te verbeteren, en hierdoor onjuiste toepassingen met schade voor mens en milieu zoveel mogelijk te voorkomen, heeft  de OD NZKG geadviseerd aan de gemeente om dit te doen. Deze meldplicht kan middels een voorbereidingsbesluit in het omgevingsplan worden opgenomen, zodat deze meteen bij inwerkingtreding van de Omgevingswet van kracht is.
Het voorbereidingsbesluit geldt voor het gehele grondgebied van de gemeente Uithoorn. 

Inwerkingtreding 

Het voorbereidingsbesluit met identificatienummer NL.IMRO.0451.TAMVB01-VG01 treedt in werking vanaf 8 februari 2024 en heeft een werkingsduur van 1,5 jaar.

Ter inzage

Het TAM voorbereidingsbesluit met de bijbehorende verbeelding ligt van 8 februari 2024 tot en met 20 maart 2024 (6 weken) ter inzage. Het voorbereidingsbesluit is digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl met planidentificatiecode NL.IMRO.0451.TAMVB01-VG01. Daarnaast liggen de stukken ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis, Laan van Meerwijk 16 te Uithoorn gedurende de openingstijden van het gemeentehuis.

Let op! Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. TAM voorbereidingsbesluiten zijn vanaf die datum in te zien via het Omgevingsloket. Via de site van ruimtelijkeplannen.nl wordt u automatisch doorgestuurd naar het Omgevingsloket. Via ‘Regels op de kaart’ kunt u het TAM voorbereidingsbesluit inzien.

Rechtsbescherming

Tegen dit besluit kan geen bezwaar en/of beroep worden ingesteld.