07-02-2024 Gemeenteraadsbesluiten over bindend advies, delegatie en verplichte participatie gepubliceerd

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Op 23 december 2021 heeft de raad besluiten genomen over het bindend adviesrecht van de gemeenteraad onder de Omgevingswet, de mogelijkheid om delen van het plan te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders en in welke gevallen, participatie verplicht is.

Categorieën van gevallen bindend adviesrecht gemeenteraad

Onder de Omgevingswet is het aan het college van burgemeester en wethouders toegestaan om activiteiten die het omgevingsplan niet toestaat, toch te vergunnen. Onder de voorganger van de Omgevingswet, de Wet ruimtelijke ordening, had het college van burgemeester en wethouders daarvoor toestemming nodig van de gemeenteraad. Het kan voorkomen dat een activiteit niet alleen niet past in het omgevingsplan, maar dat het bovendien niet duidelijk is of de activiteit past in het gemeentelijk beleid. In zo’n geval wil de gemeenteraad dat het college de gemeenteraad om advies vraagt. Het advies van de gemeenteraad is vervolgens bindend voor het college.

Delen van het omgevingsplan te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders

Onder de Wet ruimtelijke ordening kon uitsluitend de raad het omgevingsplan vaststellen. Onder de Omgevingswet kan de raad delen van zijn bevoegdheid tot het vaststellen van het omgevingsplan delegeren aan het college van burgemeester en wethouders. Dit besluit bevat een lijst met gevallen waarin dat mogelijk is. 

Categorieën van gevallen verplichte participatie

Onder de Omgevingswet is het als regels niet verplicht om zelf participatie te organiseren als initiatiefnemer van een activiteit. Maar in sommige gevallen kan de gemeenteraad aan burgers wel die verplichting opleggen. In dit besluit zijn die gevallen beschreven. 

Publicatie en ter inzage legging

De drie besluiten zijn gepubliceerd in het Gemeenteblad op 7 februari en liggen gedurende zes weken vanaf 8 februari tot 21 maart ter inzage op het gemeentehuis. Tijdens de openingstijden van het gemeentehuis in het gemeentelijk informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis, kunt u de stukken inzien. De besluiten zijn digitaal raadpleegbaar op overheid.nl op titel, bij de besluiten van de gemeente Uithoorn. De digitale versie van alle stukken kunt u tevens telefonisch opvragen bij mevrouw S.D. Meulenbelt van de afdeling Wonen & Werken via het nummer (0297) 513 111. U kunt geen zienswijze of bezwaar uitbrengen tegen de besluiten en evenmin kunt u tegen de besluiten in beroep bij de rechtbank.